Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, ca mentine dobanda de referinta la nivelul de 10,25%. Analistii au fost de parere ca temperarea inflatiei in august, vazuta ca inceputul unei tendinte dezinflationiste de durata, ar putea impinge banca centrala sa mentina dobanda cheie la nivelul stabilit in sedinta Consiliului de Administratie din luna iulie.

UPDATE: BNR a mentinut dobanda cheie pe baza analizei celor mai recente evolutii macroeconomice, care confirma reluarea anticipata a procesului de dezinflatie, dar si accelerarea cresterii economice in conditiile mentinerii unei dinamici inalte a investitiilor si consumului si ale unei anumite reduceri a dinamicii soldului negativ al exportului net.

Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 8,02% in luna august fata de un varf de 9,04% in luna iulie.

"Revenirea inflatiei pe un trend descendent reflecta intarirea restrictivitatii conditiilor monetare in sens larg, prezenta unui efect de baza favorabil, precum si scaderea preturilor combustibililor, ale unor produse alimentare si ieftinirea serviciilor de telefonie. Cu toate acestea, cresterea anuala prognozata a preturilor de consum va continua in lunile urmatoare sa se situeze semnificativ peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei pentru anul 2008, ceea ce impune mentinerea unei conduite restrictive a politicii monetare intr-o perspectiva mai indelungata", se arata in comunicatul BNR.

Banca Centrala atrage atentia ca riscurile macroeconomice la adresa dezinflatiei, cu precadere cele legate de politica veniturilor si majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala, se mentin ridicate. In acelasi timp, dinamica imprumuturilor acordate sectorului privat ramane inalta, desi aceasta incepe sa evidentieze unele semne de moderare.

Intensificarea turbulentelor de pe pietele financiare internationale a avut pana in prezent un impact limitat asupra sectorului institutiilor de credit din Romania, in principal sub forma cresterii costurilor finantarilor externe, mai arata BNR. In acelasi timp, lichiditatea din sistemul bancar, desi in scadere, se situeaza la un nivel adecvat pentru buna functionare a pietelor.

BNR este decisa sa continue gestionarea ferma a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata si sa mentina nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se mai arata in acelasi comunicat.

Banca centrala mai arata ca "va monitoriza vigilent evolutiile indicatorilor macroeconomici, pe plan intern si international, astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure consolidarea procesului de dezinflatie pentru atingerea in mod sustenabil a tintelor de inflatie pe termen mediu".

Consiliul de Administratie al BNR a majorat dobanda de politica monetara, in fiecare din ultimele sapte sedinte, care au avut loc din octombrie 2007 pana in iulie 2008. Dobanda cheie a ajuns, astfel, de la 7%, in octombrie 2007, la 10,25%. Dobanda cheie a urcat astfel la 10,25%, cel mai ridicat nivel incepand din august 2005, cand s-a situat la 12,5%.

Dobanda de politica monetara este principalul instrument folosit de BNR in lupta cu inflatia.

In primavara, BNR a revizuit in usoara crestere prognoza de inflatie pentru 2008, de la 5,9% la 6%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9% la 3,5%. Desi a majorat prognoza, BNR a mentinut tinta de inflatie pentru 2008 la 3,8% plus minus un punct procentual, guvernatorul Mugur Isarescu declarand ca, in acest fel, BNR arata ca este hotarata sa combata inflatia.

Rata dobanzii de politica monetara este plafonul ratelor dobanzilor la care BNR atrage depozite pe termen de o luna de pe piata monetara interbancara. Dobanzile practicate pe piata monetara romaneasca sunt puternic corelate cu rata dobanzii de politica monetara si orice crestere de dobanda va fi simtita si la nivelul dobanzii pentru depozitele si creditele in lei oferite de bancile comerciale.