Rusia si-a redus cu doua treimi investitiile in organismele de refinantare ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac, investind o parte din rezervele sale in "active europene", a anuntat joi un responsabil de la Kremlin, citat de AFP.

"Investitiile in institutii precum Fannie Mae si Freddie Mac s-au redus de la 100 de miliarde dolari la mai putin de 30 de miliarde", a declarat Arkadi Dvorkovici, consilier al presedintelui rus Dmitri Medvedev.

Pentru a reduce riscurile, Banca centrala a Rusiei a investit o parte a rezervelor sale "in active europene", in principal in "banci publice si semi-publice", a precizat el.

In august, ministrul rus al finantelor, Alexei Kudrin, a afirmat ca plasamentele Rusiei in obligatiuni Fannie Mae si Freddie Mac au generat un profit de un miliard de dolari in sase luni.

In 2007, investitiile Bancii centrale a Rusiei in Fannie Mae si Freddie Mac se ridicau la 2.475 miliarde ruble (peste 100 miliarde dolari).

In total, banca centrala a investit in 2007 in titluri ale unor companii straine 6.684,82 miliarde ruble (268 miliarde dolari), comparativ cu 2.823,90 miliarde ruble (113 miliarde dolari) in anul precedent.

Freddie Mac si Fannie Mae, care detin sau garanteaza peste 40% din totalul imprumuturilor imobiliare acordate in Statele Unite, au fost primele mari victime ale deteriorarii pietei imobiliare americane.