Mai multe banci centrale au anuntat, vineri, ca isi extind acordurile de tip "swap" pentru a calma piata financiara, arata un comunicat al Bancii Centrale Europene (BCE), citat de agentiile internationale de presa.

Banca Centrala americana a precizat, la randul sau, ca va mari valoarea acordului cu BCE si cu Banca Elvetiei.

Fed va mari cu 10 miliarde de dolari valoarea acordului swap cu BCE si cu 3 miliarde pe cea cu BNS.

Fed anuntase, in urma cu o saptamana, ca a incheiat, cu Banca Centrala Europeana, cu Banca Nationala a Elvetiei, cu Banca Angliei, cu Banca Japoniei si cu banca centrala canadiana acorduri de tip "swap".

Un astfel de acord permite bancilor centrale sa se imprumute reciproc cu lichiditati pe termen scurt, necesare pentru stabilizarea sistemului financiar intern.

Actiunea concertata a bancilor centrale are ca scop stoparea panicii care a cuprins pietele financiare internationale, dupa ce banca Lehman Brothers a intrat in procedura de faliment.

BBC precizeaza ca Bancile centrale au anuntat luarea unor actiuni coordonate, care constau in imprumuturi de lichiditati catre banci. In aceasta actiune sunt implicate The Bank of England, US Federal Reserve, Banca Centrala Europeana si Banca Ntionala a Elvetiei.

The Bank of England a injectat, vineri, alte 55 miliarde lire sterline in sistemul bancar, in timp ce Bank of Japan a varsat 1.5 triloane de yeni pe piata financiara din Tokio, pentru a opta zi consecutiv.