"Afacerea" Washington Mutual (WaMu)readuce in prim planul framantarilor financiare din SUA grupul bancar JPMorgan Chase, aflat deja la a doua mare achizitie dupa declansarea crizei, dupa preluarea Bear Stearns in martie a.c.. Prin decizia de joi, de inchidere a grupului Washington Mutual si de transferare a activelor sale catre JPMorgan Chase, aceasta din urma este propulsata pe locul al doilea in randul celor mai mari banci americane.

Conform anuntului de joi al Federal Deposit Insurance Corp (FDIC), organismul ce protejeaza depozitele depunatorilor in caz de faliment bancar in SUA, JPMorgan Chase achizitoneaza operatiunile bancare ale Washington Mutual, incluzand active evaluate la 307 miliarde de dolari si depozite de 188 miliarde. Activele bancare ale grupului au fost vandute JPMorgan pentru 1,9 miliarde de dolari.

JPMorgan devine astfel a doua mare banca din SUA, cu 5.410 unitati in 23 de state americane. JPMorgan depaseste Bank of America Corp, si, cu active evaluate la 2,04 mii de miliarde de dolari, se situeaza imediat in urma Citigroup Inc. Situatia nu se va mentine, insa, astfel pentru mult timp, deoarece, potrivit Reuters, Bank of America va fi propulsata pe primul loc in clasamentul bancilor americane dupa incheierea procesului de preluare a Merrill Lynch&Co.

Tot Reuters apreciaza ca preluarea activelor Washington Mutual il ajuta pe presedintele JPMorgan, Jamie Dimon, sa-si atinga visul de a transforma banca intr-o forta a retailului bancar in vestul Statelor Unite. De altfel, Dimon si-a creat imaginea unui veritabil salvator pe Wall Street, implicand JPMorgan, tot anul acesta, si in preluarea Bear Stearns, iar pierderile bancii in urma crizei financiare sunt considerabil mai mici decat cele ale competitorilor sai.

La inceputul acestui an, prebusirea actiunilor Bear Stearns a determinat JPMorgan Chase sa-si anunte interesul de preluare a acestei companii. La 18 martie 2008, interesul a devenit realitate, prin achizitia Bear Stearns pentru 236 milioane de dolari. Dupa o serie de alte tranzactii, fuziunea a luat sfarsit la 6 iunie 2008.

Dupa anuntul preluarii activelor bancare ale Washington Mutual, Moody's Investors Service a modificat pe negativ perspectivele pentru JPMorgan Chase, schimbare ce reflecta, potrivit Thomson Financial, posibilitatea deteriorarii calitatii activelor JPMorgan dincolo de asteptarile actuale ale Moody's. Ratingul JPMorgan Chase a ramas insa neschimbat.

Anatoli Ciubais ajunge in board-ul JPMorgan

JPMorgan a anuntat, intre timp, ca l-a numit in board-ul sau de consilieri internationali pe Anatoli Ciubais, fost vicepremier cunoscut drept unul dintre principalii artizani ai reformelor economice din Rusia. Ciubais este primul rus care se alatura consultantilor JPMorgan, printre care se numara fostul secretar de Stat al SUA. Henry Kissinger.

Ciubais a fost numit, luni, de presedintele rus Dimitri Medvedev sa conduca Rosnanotech, firma de nanotehnologie ce se numara printre companiile infiintate anul trecut de Rusia pentru a propulsa investitiile in diverse sectoare, pentru a reduce dependenta economiei ruse de sectorul energetic. Ciubais este cunoscut drept artizan al procesului anarhic de privatizare a activelor sovietice, in anii '90, proces in urma careia a fost creata patura de oameni de afaceri foarte bogati, cunoscuta drept "oligarhia rusa".

Numirea lui Ciubais in board-ul de consilieri internationali aduce, astfel, o nota de controversa pentru JPMorgan Chase, grup implicat cel putin tangential, in istoria recenta, in scandaluri rasunatoare precum prabusirea WorldCom sau falimentul Enron.