Statul rus va ajuta mediul de afaceri sa achizitioneze active peste hotare, acum, cand sunt ieftine. Acest lucru va intari securitatea Rusiei si va ajuta la dezvoltarea ei tehnologica, scrie Vedomosti.

Rusia are sansa unica de a iesi mai puternica din criza mondiala, a declarat consilierul prezidential Arkadi Dvorkovici. Rezervele acumulate ii confera siguranta ca o criza interna nu se produce, in pofida turbulentelor globale, a afirmat el. „Rusia va avea intotdeauna bani”, a afirmat consilierul, precizand ca autoritatile statului sunt „pregatite sa sustina in totalitate o expansiune a mediului de afaceri rus”.

El a adaugat, totodata, ca instrumentele de lucru sunt in curs de elaborare, chestiunea figurand printre prioritatile guvernului.

"A investi in active straine ieftine ar fi o manevra logica, daca toate problemele interne ar fi rezolvate", crede Serghei Silvestrov, directorul adjunct al Institului economiei. "Ma indoiesc ca, in momentul de fata, exista o rezerva de siguranta pentru declansarea unor achizitii in masa", considera presedintele Uniunii intreprinzatorilor si industriasilor din Rusia, Aleksandr Sohin.

Esential este ca in acest scop sa nu fie folosite cele 1,1 trilioane de ruble pe care le-au primit primele trei mari banci ale tarii in ideea sustinerii lichiditatii pietei. Din Fondul bunastarii nationale pot fi investite in actiuni pana la 40% din mijloace si nu mai mult de 5% intr-o singura companie, regula care ar urma sa intre in vigoare in 2009.

Ministerul de finante se asteapta ca fondul sa numere 100 de miliarde de dolari, adica maxim doua miliarde de dolari pentru actiunile unei singure companii.