Belgia, Olanda si Luxemburg au anuntat in cursul noptii ca au decis sa nationalizeze partial una dintre cele mai mari banci europene, Fortis, anunta AFP. Cele trei tari vor prelua o parte din activele filialelor nationale in schimbul sumei de 11,2 miliarde de euro pentru salvarea bancii de la faliment si in incercarea de a evita propagarea crizei financiare americane in Europa. Guvernele celor trei tari vor detine cate 49% din filialele nationale ale bancii. Decizia a fost luata dupa ore intregi de discutii, la Bruxelles, intre responsabilii din Belgia, Olanda, Luxemburg si Franta si reprezentanti ai Bancii Centrale Europene.

ABN Amro, achizitionata anul trecut, urmeaza sa fie scoasa la vanzare. Deocamdata nu a fost anuntat niciun cumparator, insa presa olandeza a vorbit despre un interes din partea ING si Rabo Bank, ambele banci olandeze, anunta Rador.

Guvernul belgian garanteaza in proportie de 100% economiile clientilor bancii, nu doar 20 de mii de euro, cat prevede legea. Vineri, la inchiderea burselor, Fortis valora 12 miliarde de euro. Actiunile bancii au scazut, vineri, cu peste 20%, atingand cel mai scazut nivel din ultimii 15 ani.

In anul 2007, Fortis avea 445 de miliarde de active in gestiune si un venit de 120,5 miliarde de euro. Banca avea 65 de mii de angajati permanenti si alti 20 de mii de colaboratori. Criza sistemului american de credit, din vara lui 2007, a provocat grupului Fortis pierderi de peste 2,1 miliarde de euro pe parcursul anului trecut si a primei jumatati a anului 2008.

Anterior, guvernul belgian refuzase o oferta neoficiala a bancii franceze BNP Paribas pentru preluarea rivalei Fortis, in favoarea nationalizarii, a declarat o sursa care a participa la discutii, citata de Reuters.

O solutie trebuia gasita inaintea deschiderii burselor, luni dimineata, in conditiile in care actiunile grupului financiar au scazut vineri cu peste 20%, ajungând la cel mai scazut nivel din ultimii 15 ani, iar clientii risca sa intre in panica in fata unor noi deprecieri.

Criza sistemului american de credit, din vara lui 2007, a provocat grupului Fortis pierderi de peste 2,1 miliarde de euro pe parcursul anului trecut si a primei jumatati a anului 2008. Vineri, inainte de a demisiona, directorul executiv al concernului, Herman Verwilst, a dat asigurari ca nu exista riscul falimentului, insa, potrivit France Presse, nu a reusit sa convinga.

Presa din Belgia si Olanda a vehiculat, in ultimele zile, varianta preluarii, totale sau partiale, a grupului Fortis de catre unul sau mai multe concerne europene, BNP Paribas din Franta si ING din Olanda fiind cel mai bine plasate, insa aceste variante par sa fi cazut.