Ora 15.37: Oficial american a anuntat ca grupul bancar Citigroup va cumpara banca de retail americana Wachovia. Anuntul vine dupa ce, alaturi de Citigroup, si Wells Fargo&Co se aratase interesata de achizitionarea Wachovia Corp, a patra banca de retail din SUA, una dintre bancile americane afectate de criza financiara din SUA.

Informatia a fost facuta publica de Federal Deposit Insurance Corporation, citata de New York Times.

Citigroup va plati aproximativ 2,16 miliarde de dolari in actiuni pe activele rivalului sau si va prelua datorii ale Wachovia totalizand aproximativ 53 miliarde de dolari.

Potrivit intelegerii, Citigroup va absorbi credite neperformante in valoare de 42 miliarde de dolari, in vreme ce restul, de pana la 312 miliarde de dolari, vor fi absorbite de autoritatea de garantare a depozitelor din Statele Unite (FDIC), scrie AFP.

FDIC a anuntat luni ca, in urma unui acord cu Federal Reserve, Trezoreria Statelor Unite si presedintele George W. Bush, depozitele bancii vor fi garantate in totalitate.

Citigroup va deveni cea mai mare banca din SUA, cu o cota de piata de 9,8%, iar depozitele totale ale institutiei se vor ridica la 1.300 miliarde de dolari.

In urma acestei preluari, o treime din piata depozitelor bancare din SUA va fi controlata de trei mari banci: Bank of America, JPMorgan Chase si Citigroup. Impreuna, cele trei institutii vor ajunge sa monopolizeze piata, neavand concurenta la fixarea costurilor pentru imprumuturi si servicii. De asemenea si numarul de agentii al Citigroup va creste simtitor, de la 1.050 in prezent, la 4.000 de unitati. Cel mai mare numar de agentii este detinut de Bank of America, 6.100 de unitati, iar JPMorgan Chase are 5.400 de agentii.

Totodata, Citigroup a anuntat ca va lua un imprumut de 10 miliarde de dolari de pe piata pentru a finanta achizitia Wachovia.

Potrivit France Presse, care cita presa americana, si banca spaniola Santander se aratase interesata de achizitionarea Wachovia. Oficialii Wachovia Corp au refuzat sa comenteze aceste informatii.

Wachovia Corp a raportat o pierdere neta de 8,86 de miliarde de dolari in trimestrul doi din 2008, in timp ce in perioada similara a anului trecut, banca a inregistrat un profit de 2,34 miliarde de dolari.

In predeschiderea sedintei de tranzactionare de luni, titlurile Wachovia s-au prabusit cu 90%, la 0,97 dolari pe actiune, iar cele ale Citibank au scazut cu 5,50%, la 19,03 dolari.