Optimismul generat de o posibila aprobare a planului american de salvare a sectorului financiar a determinat o apreciere a dolarului si o scadere a pretului la petrol, transmite Reuters. In schimb, pietele financiare raman circumspecte: bursele asiatice au deschis sedinta de luni in scadere. Liderii Congresului american au ajuns la un acord preliminar, duminica seara, insa nu se stie inca daca acest plan de salvare (ce foloseste banii contribuabililor pentru rascumpararea creditelor ipotecare neperformante) este capabil sa readuca increderea in pietele turbulente si sa puna capat unei recesiuni adanci.

Pretul petrolului, in scadere

Pretul petrolului tranzactionat pe piata americana, cu livrare in noiembrie, a scazut cu 1,09 dolari, ajungand la nivelul de 105,85 dolari/baril. Pretul petrolului Brent, tranzactionat pe piata londoneza, s-a ieftinit cu 82 de centi, atingand la nivelul de 102,72 dolari/baril. Analistii economici sustin ca aceasta ieftinire are loc din cauza aprecierii dolarului. Totusi, ei avertizeaza ca pietele sunt prudente in legatura cu planul de salvare a bancilor si este posibil ca pachetul riscant de masuri sa afecteze cererea de petrol.

Bursele asiatice, in scadere

Pietele financiare sunt circumspecte in legatura cu eficacitatea planului american privind gasirea unei solutii pentru iesirea din criza. Astfel, bursele asiatice au scazut in sedinta de luni, in ciuda anuntului ca politicienii americani vor vota pentru aprobarea fondului de 700 miliarde dolari destinat cumpararii de credite neperformante si stabilizarii sectorului financiar.

Bursa japoneza s-a inchis in scadere cu 1,26 la suta, indicele Nikkei 225 ajungand la nivelul de 11.743,61 puncte. Si bursa sud-coreeana a incheiat sedinta de luni in scadere usoara, indicele Kospi ajungand la valoarea de 1.456,36 puncte, in scadere cu 19,97 puncte. Bursa din Hong Kong a incheiat prima sedinta de luni in scadere cu 2,12 %, indicele Hang Seng ajungand la valoarea de 18.286,90 puncte.