Henry Paulson, secretarul american al Trezoreriei sau, intr-o traducere europeana a functiei, ministrul american de finante, este omul momentului chiar si din cauza unui mare esec: planul sau de salvare a sistemului financiar a fost respins de Congres. Bancher de investitii pur sange, tip pragmatic care nu accepta sa piarda, Paulson a recurs chiar la gesturi disperate pentru a-i convinge pe politicieni sa-i adopte propunerea: a ingenuncheat in fata lui Nancy Pelosi, liderul democrat al Camerei Reprezentantilor, pentru a-i cere sprijinul in salvarea Wall Street.

"Nu stiam ca sunteti catolic", a glumit Pelosi, potrivit Financial Times. Si, intr-adevar, Paulson nu este catolic, dar fostul bancher de investitii este decis sa faca orice pentru a scoate din criza sistemul financiar american.

Planul sau de salvare a Wall Street, in valoare de 700 de miliarde de dolari a fost respins luni de congresmeni. Motivele sunt multiple, iar analistii le vor analiza in zilele urmatoare. Care este insa vina lui Paulson? El a prezentat salvarea nu ca un politician, ci ca un director executiv, considera Financial Times. Nu degeaba a fost CEO al Goldman Sachs atatia ani. "Nu este un tip prietenos, sarmant si carismatic", il descrie un portret din Newsweek, ci mai degraba un tip disciplinat, care evalueaza bine riscurile si este atent la detalii.

In aceste momente de criza Paulson a considerat ca nu este timp pentru birocratie si pentru o "abordare gratioasa" a problemei. El avea nevoie de autorizarea de a cheltui 700 de miliarde de dolari pentru a stabiliza sistemul. Asa ca documentul transmis Congresului, propunerea sa legislativa, avea doua pagini si jumatate. "Concizia propunerii legislative nu a avut intentia de a insulta Congresul. Dar a avut tocmai acest efect", noteaza FT.

El are o hotarare agresiva de a rezolva situatia, are abilitatea de a determina sa se intample lucuri aproape imposibile, ii lipsesc abilitatile politice si este un jucator in economie, nu elaboreaza teorii de pe margine. Ei bine, aceste calitati nu au fost suficiente in acest caz. Un om cu abilitati de politician ar fi avut abilitatea si "smechereala" de a propune un comitet de supraveghere a aplicarii planului, format si din membri ai Congresului, dar si din investitori, opineaza FT. Numai ca Paulson nu si-a fondat cariera prin abilitati politice si carisma, ci prin munca asidua, atentie acordata relatiilor si perspectiva analitica.

Stilul lui de lucru nu este foarte uzual la Capitoliu. Nu prea foloseste emailul, este genul care da o multime de telefoane, insa nu pierde vremea cu amabilitati. Trece direct la subiect, iar modul brusc in care vorbeste si dorinta de a trece repede la urmatoarea problema nu au fost agreate de politicieni, cele mai dure ctirici venind chiar din partea republicanilor mai conservatori.

Nu este niciun orator foarte bun, lucru remarcat de diferiti oameni politici si asistentii lor din Congres atunci cand secretarul trezoreriei a pledat pentru aprobarea planului sau. "Uneori nu-mi vin cuvintele cu atata usurinta, insa zilele astea au fost si foarte obositoare", a spus el, parca scuzandu-se.

Adevarul este ca Henry Paulson a fost dur pus la incercare in aceasta luna. Insa analistii americani considera ca este omul potrivit sa administreze aceasta criza, mult mai potrivit decat predecesorul sau, John William Snow, de la care a preluat Trezoreria la jumatatea mandatului Bush, in 2006. Paulson are credibilitate in piata, este respectat, are autoritate si putere, comenteaza Newsweek.

Ii plac serpii, tarantulele si coralii

Fortune vorbea in 2004 despre viata secreta a CEO-ului de la Goldman Sachs si ii descria pasiunea pentru mediu si pentru animale din cele mai surprinzatoare. Iubeste serpii, tarantulele si a vrut in copilarie sa se faca forest ranger (n.r. un fel de padurar, paznic al parcurilor si rezervatiilor naturale). "Este greu sa numesti un animal care sa nu-mi placa", spunea Paulson in interviul pentru Fortune, in care vorbea despre pasiunea sa de a face excursii in Bermude si Brazilia, unde sa studieze fauna padurilor. Ii place jungla la fel de mult cat ii placea si jungla de pe Wall Street.

Intrebat in 2004 daca nu vrea sa se dedice mediului, luptei pentru conservarea naturii, Paulson spunea ca nu a venit inca vremea sa renunte la Goldman Sachs. "Dar, cand voi termina aici, in mod sigur ma voi dedica mediului", a spus el. Realitatea a demonstrat ca mai trebuie sa isi amane visul din copilarie si l-a aruncat intr-o alta jungla.

Acum Paulson trebuie sa incheie afacerea vietii lui. In prima faza a esuat. Daca ar fi reusit, ar fi fost cel mai puternic sevretar al trezoreriei din istoria SUA. Ramane de vazut in fata cui trebuie sa cada din nou in genunchi pentru ca, in final, planul sau sa fie aprobat de Congres.