UniCredit, cea mai mare banca italiana, se confrunta in continuare cu dificultati pe bursa milaneza, in ciuda anuntului privind adoptarea unor masuri destinate imbunatatirii solvabilitatii: actiunile sale au fost suspendate miercuri de la tranzactionare, din cauza ca se ieftinisera sub limita inferioara, desi deschisesera sedinta de tranzactionare in crestere cu 5,8%, relateaza AFP.

Piata a reactionat la anuntul planului de masuri, facut chiar inainte de deschiderea bursei, privind plasarea unei parti a activelor imobiliare intr-un fond inchis de investitii, ceea ce va permite ameliorarea solvabilitatii bancii.

Ulterior insa, titlurile bancii s-au deteriorat rapid si au fost suspendate, dupa ce pierdusera 1,85%, pana la nivelul de 2,55 euro, semn al nervozitatii pietei.

Actiunile UniCredit au fost suspendate de trei ori in sedinta de marti si au cazut cu 12,69%, la 2,59 euro/titlu, la inchiderea bursei. Si in sedinta de luni titlurile UniCredit s-au devalorizat, scazand cu 10,3%.

"Piata este nervoasa" si UniCredit este afectata din cauza "internationalizarii sale" si a activitatilor extrem de diverse, mergand de la retail si pana la investitii, "spre deosebire de alte banci italiene, care s-au concentrat pe piata locala si pe retail", a explicat un analist, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Un alt semn de nervozitate al pietei - actiunile Intesa Sanpaolo, a doua banca italiana dar prima din punct de vedere al capitalizarii bursiere, dupa caderea titlurilor UniCredit, au scazut si ele, miercuri, sub limita inferioara si au fost suspendate de la tranzactionare.

Berlusconi: Nu voi tolera atacurile speculative impotriva bancilor noastre

Situatia de pe bursa de la Milano a atras interventia premierului Silvio Berlusconi, care a avertizat ca nu va tolera atacurile speculative impotriva bancilor. "Nu voi tolera atacurile speculative impotriva bancilor noastre. Si nici nu voi accepta ca italienii sa piarda chiar si un euro din economiile lor", a declarat seful Guvernului italian, la Napoli.

UniCredit este considerata banca italiana cea mai expusa la mediul international si a fost prima institutie financiara care a fost afectata de turbulentele crizei financiare care s-au propagat in Europa.

In cursul serii de marti, patronul UniCredit, Alessandro Profumo, a dat asigurari ca banca nu are nicio problema din punct de vedere al lichiditatilor.

Foarte prezenta in Germania, dupa fuziunea cu HypoVereinsbank (HVB), dar si in Europa centrala si orientala, banca plateste acum pretul internationalizarii sale, noteaza AFP.

Turbulentele crizei financiare care s-au propagat in Europa au antrenat salvarea mai multor institutii financiare, printre care Bradford&Bingley (Marea Britanie), Hypo Real Estate (Marea Britanie), Fortis (grup belgiano-olandez) si Dexia (grup franco-belgian).

Ministerul Finantelor anunta masuri pentru garantarea sistemului bancar

Ministerul italian al Finantelor a anuntat miercuri ca se angajeaza "sa adopte masurile necesare pentru a garanta stabilitatea sistemului bancar" din Italia.

"Ministrul economiei si finantelor, Giulio Tremonti, in acord cu guvernatorul Bancii Italiei, Mario Draghi, se angajeaza sa adopte masurile necesare pentru a garanta stabilitatea sistemului bancar si pentru a proteja economiile, in conformitate cu indicatiile presedintelui Consiliului de ministri", Silvio Berlusconi, precizeaza ministerul.

Masurile au drept scop "sa protejeze piata italiana de atacuri de natura speculativa, alimentate de climatul de incertitudine care afecteaza sistemul financiar international".

Ministerul nu ofera detalii asupra masurilor care urmeaza sa fie adoptate, dar precizeaza ca tensiunile de pe piata interna "nu sunt justificate din punct de vedere al soliditatii patrimoniale si al situatiei lichiditatilor principalelor banci italiene".

Actiunile UniCredit castiga 9.7%

Actiunile UniCredit au fost reluate la tranzactionare si au castigat, iIn jurul orei 14,00 GMT, 9,7% pe Bursa de la Milano, pana la nivelul de 2,85 euro, dupa anuntul Ministerului Economiei si Finantelor.

UniCredit Romania spune ca nu are probleme

La solicitarea HotNews.ro, oficialii UniCredit Romania ne-au trimis urmatorul comunicat:

"Suntem preocupati de situatia pietei in general, caracterizata de o volatilitate semnificativa. Chiar in acest context, avem o pozitie financiara stabila, iar operatiunile continua sa se deruleze in buna ordine. Cu cateva minute in urma, actiunile UniCredit erau cotate la +9,8% fata de momentul inchiderii de ieri, adica fata de cotatia de la inchiderea pietei bursiere din Milano din data de 30 septembrie. UniCredit Tiriac Bank nu este afectata, neavand nici un fel de probleme de lichiditate".