Cresterea salariilor mai mare decat sporul de productivitate a muncii nu este sustenabila, a declarat joi Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), mentionand ca banca centrala nu este impotriva majorarilor salariale. Oficialul a atras atentia ca nivelul de trai va scadea daca salariile cresc mai repede decat productivitatea muncii.

"Banca Nationala nu este impotriva cresterii salariilor. Am putea spune, chiar dimpotriva. Pentru economia romaneasca nu poate fi decat benefica o crestere cat mai rapida a salariilor, pentru a avea un standard de viata tot mai ridicat, a depasi decalajul istoric care ne separa de tarile occidentale si a opri migratia fortei de munca", a declarat Mugur Isarescu cu ocazia sesiunii “Strategia de adoptare euro si criza financiara mondiala” organizata de Academia Romana.

"Trebuie insa sa privim cu luciditate si sa afirmam raspicat ca o crestere a salariilor mai mare decat sporul de productivitate a muncii nu este sustenabila. Cresterea mai rapida a salariilor decat a productivitatii muncii nu duce la un nivel de trai mai ridicat, ci dimpotriva, la unul mai scazut, intrucat decalajul dintre cei doi indicatori fundamentali se sparge mai devreme sau mai tarziu in crestere galopanta a preturilor, depreciere a monedei nationale, indatorare externa. Toate acestea influenteaza negativ investitiile si de aceea intarzie, in loc sa grabeasca, convergenta reala a economiei", a continuat guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu a mai precizat ca in ultimii ani productivitatea a crescut cu "niveluri impresionante", de peste 10% in fiecare an, insa chiar si aceasta crestere a fost net depasita de aceea a salariilor, iar "aceasta explica saltul dramatic al deficitului extern, precum si presiunile inflationiste in crestere in ultimul an si jumatate. Asadar, pornim la drum cu o povara serioasa. Ma intreb insa ce se va intampla in momentul in care cresterea productivitatii muncii se va atenua".

Isarescu a mai spus ca Banca Nationala nu este adepta incetinirii cresterii salariilor, ci militeaza pentru crearea conditiilor care sa faca durabila aceasta crestere si sa ii mentina caracterul real.

"La urma urmei, salariile pot fi majorate oricat din punct de vedere nominal. Piata insa nu va recunoaste decat cresterea acoperita de spor de productivitate. Restul se transforma in inflatie si depreciere a monedei nationale, aducand nivelul real al cresterii salariilor acolo unde el are acoperire in productie si in productivitate", a explicat guvernatorul BNR.

Totodata, Mugur Isarescu a atras atentia autoritatilor sa chibzuiasca mai bine cheltuirea banului public.

"Intr-o perioada atat de dificila la nivel mondial, mai mult decat oricand, este necesara prudenta autoritatilor romane si chibzuinta, atat in cheltuirea banului public, cat si in promisiunile legate de aceasta. Perioada premergatoare alegerilor este in mod obisnuit timpul unor promisiuni greu de pus in practica. In momentul de fata insa, desi conditiile economice internationale sunt cele mai dificile din perioada postbelica, discursul public preelectoral de la noi pare tot mai rupt de realitate", a declarat Mugur Isarescu.