Scaderea cursului leului din ultima vreme fata de euro si dolar a fost pusa de multi pe seama crizei financiare internationale. Este ceva adevar in aceasta afirmatie, si anume ca aceasta criza internationala a accelerat fenomenul de depreciere.

Motivele fundamentale ale deprecierii sunt insa altele: deficitul mare de cont curent si inflatia de 2-3 ori mai mare in Romania fata de tarile din zona euro.

Leul a fost puternic in 2005 - 2007 din doua motive: in primul rand perspectivele de crestere ale economiei romanesti (confirmate, printre altele, de cresterea PIB), in al doilea rand inflatia ridicata din Romania a determinat BNR sa tina dobanda la un nivel ridicat, ceea ce a atras investitii in moneda nationala.

Se pare insa ca investitorii (fie cei deja prezenti in Romania sau potentiali investitori noi) nu mai vad o crestere economica semnificativa in anii urmatori. Ca atare, au inceput sa-si transfere fondurile catre alte piete.

Un curs mare nu ajuta BNR-ul in obiectivul de control al inflatiei, ca sa nu mai vorbim de deficitul bugetar urias care se prefigureaza pentru 2009.

Vin vremuri neasteptat de grele pentru 2009: crestere economica redusa, inflatie ridicata, deficit bugetar. Discutarea acestor dezechilibre trebuie sa revina pe agenda publica.

Scurt sondaj

1. Credeti ca euro va sari de pragul psihologic de 4 lei? De ce?

2. Credeti ca BNR va interveni in piata?

3. Cine are lei, ce sa faca cu ei? Sa-i schimbe acum in euro sau sa mai astepte?