Economia franceza, a doua din zona euro, a intrat oficial in recesiune in acesta toamna, pe fondul crizei financiare mondiale si dupa numeroase concedieri ale angajatilor la mai multe grupuri industriale. Anuntul oficial a fost facut de Institutul National de Statistica de la Paris, potrivit AFP.

Economia franceza se afla in cea mai grea situatie din ultimii 15 ani. Specialistii Institutului National de Statistica se asteapta ca produsul intern brut al Frantei, care a inregistrat deja scaderi in precedentul trimestru, sa scada si in ultimele doua trimestre ale anului, in conditiile in care recesiunea economica este definita ca "scaderea produsului intern brut timp de doua trimestre consecutiv".

Liderii celor mai puternice economii europene, cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul britanic Gordon Brown si cel italian, Silvio Berlusconi, impreuna cu presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, presedintele Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au intalnit, sambata, la Paris, la un minisummit pe tema actualei crize financiare. Prin acest summit, ei au incercat sa linisteasca opinia publica si pietele in legatura cu masurile luate pentru a contracara criza financiara.

Germania, Franta, Marea Britanie si Italia sunt cele patru tari europene care fac parte din G8, grupul principalelor puteri economice mondiale, alaturi de Canada, Statele Unite, Japonia si Rusia, ceea ce a facut ca minisummit-ul de la Paris sa primeasca denumirea de G4.

Summit-ul nu a fost vazut, insa, cu ochi buni de unele tari europene, care au considerat ca la intalnire ar fi trebuit sa participe oficiali din toate statele membre ale Uniunii Europene.

Finlanda a criticat vehement summit-ul financiar gazduit de Franta, subliniind ca toate tarile europene ar trebui sa aiba un cuvant de spus in ceea ce priveste modul de rezolvare a crizei, nu numai statele mari, potrivit Reuters.