Statul islandez a preluat miercuri controlul bancii Glitnir - aflata in pragul falimentului din lipsa de lichiditati -, dupa ce marti Landsbanki, a doua banca islandeza, a trecut si ea sub controlul statului, informeaza AFP si Reuters. Islanda incearca sa-si apere sistemul financiar de efectele crizei globale si in acest sens vrea sa obtina un imprumut de 4 miliarde de euro de la Rusia. Rusii s-au aratat, prin vocea ministrului finantelor, deschisi pentru un astfel de imprumut, iar o delegatie islandeza urmeaza sa ajunga la Moscova pentru discutii. Mai mult, prima banca a tarii, Kaupthing Bank, vrea sa isi vanda filiala din Suedia, in conditiile in care Banca Centrala a Suediei i-a dat un imprumut de 514 milioane de euro.

Islanda se afla in pragul falimentului, in conditiile in care sistemul sau financiar este puternic afectat de criza mondiala. Guvernul de la Reikjavik a dat asigurari insa ca toate depozitele bancare din Islanda sunt total garantate, iar statul a preluat controlul bancilor aflate pe locul doi si trei in clasamentul institutiilor financiare islandeze.

Potrivit AFP, preluarea Glitnir pentru 600 de milioane de euro a fost una dintre primele decizii anuntate de guvernul islandez pentru a evita ca tara sa cada in faliment. "Este prima etapa necesara pentru a pune in practica obiectivele guvernului si parlamentului pentru a garanta calmul necesar operatiunilor bancare si securitatea depozitelor", a precizat autoritatea financiara a statului nordic. Glitnir are operatiuni in 10 tari, cele mai insemnate fiind in SUA, Suedia, Marea Britanie, Canada, China si Rusia, iar personalul bancii este de aproape 2.000 de persoane. Glitnir a anuntat vinderea operatiunilor din Finlanda.

Marti, statul a preluat banca numarul doi de pe piata, Landsbanki, iar acum toti ochii sunt atintiti asupra liderului, Kaupthing Bank. Potrivit Reuters, banca nationala a Suediei - Riksbank - a anuntat ca ii acorda un imprumut de 514 milioane de euro, pentru a nu destabiliza sistemul bancar suedez, si ca filiala suedeza a bancii a fost scoasa la vanzare. De altfel, titlurile Kaupthing au fost oprite de la tranzactionare pe bursa de la Stockholm. Guvernatorul Riksbank Stefan Ingves a incercat totusi sa linisteasca apele spunand ca banca Kaupthing din Suedia, dar si din Islanda, sunt solvabile.

Jucatorii de pe piata financiara se tem ca, in actualul context global, Islanda ar putea fi in situatia pe care premierul sau a definit-o ca "faliment national". Potrivit unui oficial dintr-o tara membra a G7, Islanda ar fi refuzat folosirea unei facilitati a Fondului Monetar International care ar fi ajutat-o sa isi rezolve criza. Pe de alta parte, Reuters informeaza ca guvernul de la Reikjavik a trimis o delegatie la Moscova pentru a negocia deschiderea unei linii de credit. Ministrul rus de finante, Alexei Kudrin, a spus ca Moscova a primit aceasta cerere in mod pozitiv.