Grupul austriac Erste Bank a anuntat vineri ca expunerile sale fata de Islanda, sub forma de imprumuturi, impartite intre cele mai mari banci din tara scandinava, se limiteaza la 300 milioane de euro. Erste Bank este actionarul majoritar al Bancii Comerciala Romane.

Erste Bank a precizat ca "rata de recuperare va fi cunoscuta odata ce procesul de reglementare va fi inceput".

Primele trei banci islandeze au intrat in aceasta saptamana sub controlul statului in numai patru zile, de luni pana joi, odata cu nationalizarea liderului pietei bancare Kaupthink Bank. Depozitele interne acestei ultime banci nationalizate sunt garantate in totalitate, iar scopul preluarii ei de catre stat este pentru a garanta un sistem bancar functional.

Statul islandez a preluat miercuri controlul bancii Glitnir - aflata in pragul falimentului din lipsa de lichiditati -, dupa ce marti Landsbanki, a doua banca islandeza, a trecut si ea sub controlul guvernului. Islanda incearca sa-si apere sistemul financiar de efectele crizei globale si in acest sens vrea sa obtina un imprumut de 4 miliarde de euro de la Rusia.

Bancile islandeze au datorii de 61 de miliarde de dolari.

Parlamentul islandez a adoptat luni, in procedura de urgenta, o lege care ofera puteri sporite guvernului condus de premierul Geir Haarde asupra sectorului financiar, in special in ceea ce priveste dreptul de a prelua controlul asupra bancilor aflate in dificultati.

Scopul aceste actiuni este de a garanta functionarea sistemului bancar intern, precizeaza FME, adaugand ca depozitele sunt garantate in totalitate.

Tranzactiile pe Bursa din Reykjavik au fost suspendate pana luni, a anuntat joi operatorul bursier OMX.

"Din cauza conditiilor neobisnuite cu care ne confruntam, OMX Islanda a decis joi sa suspende temporar tranzactiile, care vor fi reluate luni, 13 octombrie", a precizat operatorul.