Denominate in moneda nationala si cu dobanda fixa, produsele bancare tip economisire-creditare sunt laudate de banci pentru siguranta lor si, totusi, sunt putin cunoscute in Romania. "Estimam o piata de 2,2 - 2,3 milioane de contracte pe acest segment, in urmatorii 2-3 ani", a declarat Alexandru Ciobanu, presedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Petre Tulin, presedinte BCR Banca pentru Locuinte a adaugat: "Noile norme BNR nu vor afecta aproape deloc acest segment, gradul de risc fiind unul redus".

Specificul produselor de economisire- creditare este acela ca sunt acordate credite numai dupa o perioada de economisire, la banca respectiva. "Dobanda la depozit este de 3%, in lei, iar dobanda la credit este de 6%, tot in lei si este fixa", a spus Alexandru Ciobanu.

In Romania, notorietatea produselor amintite este inca scazuta. Cu toate acestea, reprezentantii bancilor declara ca, dupa studiile efectuate pana acum, peste 35% din tineri sunt interesati de acest tip de credite.

"In Cehia, 65% din populatie are credite cu componenta de economisire, pentru locuinte, in Austria - 62%, iar in Slovacia, 27%", a spus Alexandru Ciobanu.

Marea majoritate a creditelor oferite de Raiffeisen Banca pentru Locuinte, circa 95%, sunt pentru renovare si reabilitare de locuinte, si numai 5-10% pentru achizitia unei locuinte.

Produsele se adreseaza unei mase largi de clienti, cu venituri medii, a adaugat Petre Tulin.

Reprezentantii bancilor mentionate au subliniat faptul ca situatia financiara actuala este in avantajul acestor produse, deoarece clientii vor adopta o atitudine prudenta, orientata catre economisire. In plus, este vorba de produse sigure, fara niciun fel de expunere la riscul valutar.

Alte informatii despre creditele cu componenta de economisire puteti afla aici.