Oficiali ai Bancii Mondiale (BM) au avertizat tarile din Europa de Est si din Asia Centrala ca nu sunt imune la criza financiara globala si ca vor inregistra in anii urmatori o crestere economica mai lenta, informeaza RRA.

Vicepresedintele pentru Europa si Asia Centrala al Bancii Mondiale, Shigeo Katsu, a aratat ca reformele structurale din ultimii ani ale tarilor din regiune care au tintit stabilirea unor politici macroeconomice solide au prevenit intr-o anumita masura criza.

Aceste tari sunt mai puternice acum decat in urma cu zece ani, a spus Katsu, avertizand, totusi, ca nici o tara nu este imuna la impact.

El a explicat ca un declin economic prelungit in Europa de Vest ar putea reduce exporturile din tarile Europei de Est si Asiei Centrale, in special pentru tarile care au un comert major cu primele 15 tari ale UE.

Economistul sef pentru Europa si Asia Centrala al BM, Pradeep Mitra, a spus ca mesajul pentru tarile regiunii este ca decidentii politici sa fie pregatiti sa raspunda rapid mediului financiar international in rapida schimbare.

Washington: Luni incepe sesiunea de toamna a FMI si a Bancii Mondiale

Criza financiara va fi si tema principala a reuniunii de toamna a FMI si a Bancii Mondiale care incepe luni la Washington. Oficiali de la FMI si-au exprimat increderea ca recentele actiuni coordonate ale guvernelor tarilor bogate vor calma in cele din urma pietele financiare.

FMI a promis asistenta rapida tarilor care se confrunta cu dificultati economice severe. Conducerea organizatiei financiare internationale a aprobat folosirea mecanismului finantarii de urgenta, ceea ce inseamna ca fondurile pot fi disponibile in termen de doua saptamani evitand procedurile mai greoaie.

Pierderile sistemului financiar al lumii se ridica la 1,4 trilioane de dolari, a spus Strauss Kahn care a insistat ca organizatiile nationale si internationale sa incurajeze si in unele cazuri sa finanteze recapitalizarea institutiilor financiare majore. La sesiunea de toamna a FMI si a Bancii Mondiale participa din partea Romaniei ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, si viceguvernatorul Bancii Nationale, Cristian Popa.