Plafonul de garantare pentru deponentii persoane fizice va fi ridicat, in urmatoarele zile, la echivalentul in lei a 50.000 de euro, la cursul BNR, anunta Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, intr-un comunicat de presa.

Fondul precizeaza ca garanteaza toate sumele depuse in orice tip de cont bancar (cont curent, cont de economii, cont comun, depozit etc), inclusiv dobanda aferenta. In prezent, limita maxima garantata este de 20.000 de euro, echivalent in lei.

Ce se garanteaza:

  • Fondul garanteaza depozitele detinute de rezidenti si nerezidenti, constituite atat in moneda nationala cat si in valute convertibile (euro, dolar, lira sterlina, franc elvetian), care sunt cotate de BNR.
  • Fondul garanteaza rambursarea depozitelor constituite la banci de catre toate persoanele fizice, precum si pe cele ale persoanelor juridice ori entitatilor fara personalitate juridica, in conditiile legii.
  • Toate bancile constituite ca persoane juridice romane fac parte din schema de garantare si sunt membre ale Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar din Romania.
  • In cazul ipotetic al unui faliment bancar, plata compensatiilor se face prin banci desemnate, in maxim 3 luni de la data deschiderii procedurii falimentului. In prezent se discuta, la nivelul Uniuni Europene, reducerea acestui termen la cateva zile.
  • Calculul sumei care va fi compensata se face tinandu-se cont atat de sumele depuse, inclusiv dobanda datorata de banca cat si de creditele sau alte datorii pe care deponentul le are la banca respectiva.
  • Plafonul de garantare se aplica individual pentru fiecare deponent si pentru fiecare banca in parte.

Ce nu se garanteaza:

  • Depozitele administratorilor, conducatorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, actionarilor semnificativi ai institutiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus - sotii, precum si rudele si afinii de gradul intai, tertelor persoane care actioneaza in numele deponentilor mentionati.
  • Depozitele acelor persoane fizice si juridice care au obtinut, pe baza individuala, rate de dobanda si concesii financiare care au contribuit la agravarea situatiei financiare a institutiei de credit.
  • Depozitele rezultate din tranzactii pentru care au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de condamnare pentru infractiunea de spalare de bani.