Guvernul britanic va prelua luni controlul majoritar a doua dintre cele mai mari banci ale tarii, RBS si HBOS, puternic afectate de criza financiara, scriu saptamanalele britanice Sunday Times si Sunday Telegraph.

Masura, care ar putea antrena luni suspendarea tranzactiilor cu titlurile celor doua banci la bursa londoneza, se inscrie in vastul plan de salvare a sectorului bancar anuntat de autoritati.

O sursa bancare a declarat pentru AFP, sub protectia anonimatului, ca patru banci - RBS, HBOS, Lloyds TSB si Barclays - "vor face luni un anunt" formal privind participarea la planul de salvare propus de guvernul britanic.

Londra s-a declarat dispusa, miercuri, sa injecteze pana la 64 de miliarde de euro in sistemul bancar britanic, cu scopul de a suplimenta fondurile proprii ale bancilor si a garanta stabilitatea institutiilor financiare.

Potrivit Sunday Times, Royal Bank of Scotland (RBS) a cerut guvernului o injectare de capital de 19 miliarde de euro. HBOS, principala institutie ipotecara, are nevoie de 12,7 miliarde euro, Lloyds TSB de 8,9 miliarde euro si Barclays de 3,8 miliarde euro.

Injectarea de capital se va face prin majorare de capital, cu dreptul de preemptiune al actionarilor actuali. Titlurile care nu isi vor gasi un cumparator vor fi achizitionate de guvern, sustine Sunday Times.

Guvernul ar putea intra in posesia a 70% din capitalul HBOS si a jumatate din capitalul RBS, scrie Times, care nu citeaza insa nicio sursa.

Cele patru banci aflate in discutie, dar cu precadere RBS, sunt printre cele mai afectate de criza financiara internationala. Un purtator de cuvant al HBOS a refuzat sa "comenteze astfel de speculatii", in timp ce oficialii RBS nu au facut nicio declaratie.