Presedintele american George W. Bush a declarat marti ca autoritatile din Statele Unite vor face injectii de capital in sistemul bancar, prin cumpararea de actiuni, pentru ca bancile sa isi poata relua operatiunile de creditare, potrivit Reuters. Oficiali de la Washington, citati de ABC, au precizat in cursul diminetii ca suma care va fi cheltuita pentru a cumpara actiuni in banci private se ridica la 250 de miliarde de dolari.

"Aceasta este o masura pe termen scurt, menita sa asigure viabilitatea sistemului bancar american", a declarat Bush, adaugand ca noile capitaluri vor incuraja reluarea operatiunilor de creditare, care va duce la crearea de noi locuri de munca si la crestere economica.

"Programul incurajaza bancile sa rascumpere aceste actiuni de la guvern cand piata se va stabiliza si vor putea strange capital de la investitori privati", a mai spus presedintele american.

Decizia a fost luata in urma unei intalniri desfasurate luni seara la Departamentul Trezoreriei intre economisti guvernamentali si directori ai principalelor banci americane. La reuniune a luat parte si seful Federal Reserve, Ben Bernanke.

Administratia va lua "masuri cuprinzatoare" care vor intari "increderea publicului in sistemul financiar american" si vor "restabili functionarea pietelor noastre de credit", a anuntat Departamentul Trezoreriei.

Presedintele Bush a insistat ca aceasta masura a guvernului este "limitata si temporara" si nu va afecta libertatea pietei.

Potrivit informatiilor, guvernul american planuieste:

  • sa cheltuiasca intre 250-350 de miliarde de dolari din planul de salvare de 700 de miliarde de dolari pentru a cumpara actiuni in banci private. Bancile vor avea astfel lichiditati pentru a relua operatiunile de creditare. Achizitionarea de actiuni se va desfasura pana la sfarsitul acestui an.
  • guvernul va cumpara, pentru inceput, actiuni la noua banci (intre care Citigroup Inc., Wells Fargo&Co., JPMorgan Chase&Co, Bank of America Corp. si Morgan Stanley), urmand ca programul sa fie extins si la alte institutii financiare.
  • Federal Deposit Insurance Corp va asigura imprumuturile pe care bancile le fac intre ele, acestea fiind o parte importanta a sistemului de credit care a fost afectat de criza financiara.