Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat, vineri, ratingul pentru credite pe termen lung in valuta si moneda nationala al Ucrainei, de la "BB minus" la "B plus", cu perspectiva negativa, ca urmare a riscurilor ce ameninta economia acestei tari, potrivit NewsIn. Agentia de rating a confirmat calificativul "B" pentru credite pe termen scurt in valuta.

"Coborarea ratingului reflecta ingrijorarile analistilor de la Fitch ca riscurile crizei financiare, care implica o depreciere semnificativa a hrivnei, accentuarea problemelor din sistemul bancar si daunele semnificative la adresa economiei Ucrainei sunt mari si se accentueaza", se arata intr-un comunicat al Fitch.

Concretizarea unui astfel de scenariu ar afecta negativ bilantul de conturi al Ucrainei, dar riscurile privitoare la obligatiile suverane ale Ucrainei pe termen scurt raman scazute, din cauza necesarului modest de refinantare", spune analistul Andrew Colquhoun de la Fitch.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's anuntase miercuri ca a pus ratingurile Ucrainei sub supraveghere pentru o posibila coborare, din cauza deteriorarii conditiilor din sectoarele financiare ale ambelor tari.

Ratingul "B plus" pentru creditele pe termen lung in valuta a fost plasat sub "supraveghere cu perspectiva negativa", in contextul in care S&P se teme ca deteriorarea situatiei economice si deprecierea monedei nationale ar putea afecta calitatea activelor din sectorul financiar ucrainean.

Ucraina a inregistrat o crestere economica de 6,9% in primele noua luni ale anului, in usoara scadere fata de o crestere economica de 7,3% inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, conform anuntului facut miercuri de institutul de statistica.