Presedintele francez Nicolas Sarkozy merge sambata la resedinta de la Camp David a omologului sau american George W. Bush, pentru a face presiuni asupra acestuia, in calitatea sa de presedinte in exercitiu al Uniunii Europene, sa accepte o reforma a structurii financiare mondiale aflata in criza si organizarea rapida a unui summit mondial, anunta NewsIn. La discutii va lua parte si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

Inaintea celor trei ore de discutii dintre Bush, Sarkozy si Barroso de la Camp David, in muntii din Maryland, americanii au parut totusi mai putin convinsi decat europenii. Cei din urma vor o reforma reala si completa, un fel de nou Bretton Woods, numele acordurilor care guverneaza din 1944 lumea internationala a finantelor.

George Bush a recunoscut vineri ca nu trebuie ca dereglarile masinariei financiare care ameninta in prezent economia mondiala sa se mai repete. Administratia si-a depasit pe de alta parte reticentele si a acceptat principiul unui summit international la care sa ia parte tarile membre G8 si marile economii emergente. insa Bush nu s-a angajat deloc dincolo de reforma sistemului american care, oricum, va reveni succesorului sau din ianuarie 2009, in timp ce europenii propun o forma de supervizare mondiala a pietelor.

George W. Bush, care in alocutiunea radiofonica de sambata va cere publicului sa creada "ferm in libertatea pietelor", va avertiza de asemenea impotriva efectelor perverse pe care eventuale noi reglementari le-ar putea avea asupra activitatii economice.

In ceea ce il priveste, Nicolas Sarkozy a repetat ca lumea trebuie sa invete ceva din aceasta criza si a avertizat ca ea nu trebuie privita ca o "paranteza", dupa care totul "va fi ca inainte". Cu riscul de a-i irita pe americani, el a vorbit despre aparitia unei "lumi noi". "Fie reusim sa reglementam, sa organizam, sa moralizam aceasta lume noua, fie nu reusim si vor domina egoismele, fanatismele, logica confruntarii. in acest caz, aceasta lume ar putea mai rea decat pe care am cunoscut-o", a spus el in fata Adunarii Nationale din Quebec, Canada.

Casa Alba a avertizat insa ca nu trebuie sa existe asteptari prea mari de la discutiile de la Camp David. George Bush ii primeste pe Sarkozy si Barroso pentru ca sunt in trecere pe drumul de intoarcere din Canada spre Europa, a spus purtatoarea sa de cuvant, Dana Perino. "Pot sa va asigur ca nu se va rescrie Bretton Woods la Camp David", a glumit ea.

Potrivit purtatoarei de cuvant, data si locul unui summit international nu vor nici ele decise la Camp David, unde cei trei lideri se vor multumi cu declaratii de presa scurte la sosirea oaspetilor, inaintea discutiilor si dineului. Sarkozy a spus insa ca exista un acord de principiu pentru organizarea unui asemenea summit inainte de sfarsitul anului. El ar dori ca evenimentul sa aiba loc in noiembrie la New York, acolo unde "a inceput totul", in opinia sa.

Europenii, care le reproseaza americanilor ca au acordat libertate prea mare bancherilor si investitorilor, in numele sacrosantului principiu al libertatii pietei, sunt multumiti ca au reusit sa isi coordoneze actiunile in criza econiomica si sa isi asume un rol de leadership, atribuit anterior americanilor. In "lumea noua" despre care a vorbit vineri si a carei aparitie ar coincide cu sfarsitul erei Bush, Sarkozy, care detine in prezent presedintia Consiliului Europei, a apreciat ca americanii trebuie "sa inteleaga ca au parteneri si nu sunt singuri pe lume".