O parte a bancilor din Romania au inceput sa isi majoreze dobanzile la credite, atat ca urmare a crizei financiare internationale, cat si din cauza noilor norme de creditare impuse de BNR. Oficialii Unicredit au anuntat ca strategie incetinirea creditarii, in timp ce creditele in franci elvetieni au fost eliminate deja.

Schimbarea de strategie a bancilor vine pe fondul declaratiilor de luni ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu: "Creditele in valuta nu se vor simti prea bine".

Printre institutiile financiare care au urcat nivelul dobanzilor la credite se numara Unicredit Tiriac Bank, Banca Romaneasca, CR Firenze si Banca Comerciala Romana, potrivit The Monney Channel.

Astfel, bancile percep dobanzi cu unu pana la cinci puncte procentuale mai mari.

Unicredit Tiriac Bank a crescut dobanzile cu trei puncte procentuale pentru creditele imobiliare in euro si cu cinci puncte procentuale pentru creditele imobiliare in lei. Pentru finantarile contractate pana la 31 decembrie reprezentantii bancii spun ca dobanzile s-au diminuat cu un punct procentual in primele sase luni ale creditului.

Federico Ghizzoni, responsabil pentru operatiunile est-europene ale Unicredit, a declarat pentru Milano Finanza ca sistemul bancar din regiune "va creste mult mai lent, bancile fiind mult mai precaute".

O crestere de suta la suta a avut Banca Romaneasca pentru creditele in euro atat pentru creditele ipotecare, cat si pentru cele de nevoi personale cu ipoteca.

Banca Comerciala Romana a marit dobanda cu 1,05-1,25% pentru creditele in lei iar pentru creditele in euro, dobanda a ramas neschimbata, in vreme ce banca CR Firenze a avut o crestere procentuala de 1-1,5% atat la creditele in euro, cat si cele in lei.