Presedintele Traian Basescu a intors in Parlament legea privind eliminarea accizelor pentru 500 litri de palinca si 750 de tuica, avertizand ca modificarea regimului accizelor nu este conforma cu legislatia comunitara in domeniu si cu prevederile Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, anunta presedintia, intr-un comunicat de presa.

Motivele invocate de seful statului:

  • Legea modifica art. 173 alin. (2) al Codului Fiscal, in sensul exceptarii de la plata accizelor, a productiei de tuica si rachiuri de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale, in limita a maxim 250 litri pe an pentru fiecare gospodarie individuala.
  • Directiva CE nr. 92/83/CEE prevede, prin derogare, obtinuta in urma negocierii, pentru Romania, cel mult reducerea la 50% a nivelului accizelor si doar pentru o limita de 50 litri pe an pentru fiecare gospodarie individuala, pentru productia de tuica si rachiuri de fructe destinata consumului individual, reducere deja prevazuta de actuala forma a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
  • Modificarea regimului accizelor in sensul dorit de prezenta lege nu este conforma cu legislatia comunitara in domeniu si cu prevederile Tratatului de aderare a Romaniei la UE. Conform art. 148 alin. (4) din Constitutia Romaniei, "Parlamentul, presedintele Romaniei si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii si din prevederile alineatului (2)" – prevederile alin. (2) dispunand ca "urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale UE, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare".

Deputatii au votat, la sfarsitul lunii septembrie, in unanimitate, eliminarea accizelor la productia de tuica si rachiu de fructe destinata consumului propriu in gospodariile individuale, pentru o cantitate de 250 de litri de alcool pur, echivalentul a 500 litri palinca si 750 litri de tuica.