Camera Reprezentantilor i-a acuzat pe directorii agentiilor de rating, cu ocazia unei audieri in fata Comisiei pentru transparenta si reforme, ca au ignorat toate semnalele de alarma si ca nu au reusit sa "gaseasca aisbergurile ascunse in apele finantelor mondiale", relateaza AFP, citat de NewsIn.

La un moment dat, unul dintre congresmeni a redat mesajul unui analist de la prestigioasa agentie de rating Standard & Poors care spunea: "Puteau sa fi fost conduse afacerile si de vaci, tot le-am fi evaluat!"

Presedintele S&P Deven Sharma considera ca limbajul folosit a fost "inoportun", dar demonstreaza libertatea de exprimare acordata analistilor acestei companii pentru a-si exprima ingrijorarile.

Agentiile de rating, cum ar fi Standard & Poor's, Moody's sau Fitch, al caror rol este de a evalua solvabilitatea si calitatea creditorilor de pe piata, precum si a produselor financiare, sunt in colimatorul autoritatilor de la declansarea crizei creditelor, in vara anului 2007.

Agentiilor de evaluare financiara li se reproseaza ca au subestimat pericolul produselor complexe legate de imprumuturile ipotecare riscante si ca au intarziat in a semnala inrautatirea situatiei de pe piete, in analizele lor.

"Recunoastem ca multe dintre estimarile pe care le-am folosit in analizele noastre nu au fost confirmate", a admis seful Standard & Poor's, in fata comisiei americane.

Comisia din Camera Reprezentantilor a prezentat si o dare de seama a reuniunii din septembrie 2007 a conducerii Moody's.

Directorul agentiei, Raymond McDaniel, avertiza la momentul respectiv ca analistii de la companiile concurente Fitch si Standard & Poor's "au innebunit", atribuind calificative bune unor investitii riscante.

Comisia l-a citat pe un director al Moody's care afirma ca explicatiile oferite de propria agentie, referitoare la greselile analizelor intocmite, ii face pe propriii angajati sa para fie "incompetenti, fie niste oameni care si-au vandut sufletul diavolului pentru bani".

Comisia, condusa de congresmenul democrat Henry Waxman, a analizat, de asemenea, problema conflictului de interese din cadrul agentiilor de evaluare financiara, care sunt platite de clientii pe care ulterior urmeaza sa ii evalueze.

Consecinta este ca agentiile sunt reticente in a cobori ratingul plasamentelor financiare, potrivit audierilor facute de congresmenii americani.

O alta problema este a rating shoppingului, practica prin care bancile de investitii fac turul agentiilor de rating, ca sa gaseasca cel mai bun calificativ pentru titlurile lor.

Agentiile de rating au devenit inutile

Congresmenul republican Christopher Shays spune ca nu mai are incredere in agentiile de rating de la implicarea lor in falimentul Enron, la sfarsitul lui 2001, caz in care au fost criticate ca nu au alertat investitorii.

"Incep sa cred ca agentiile de rating au devenit inutile", spune Shays, care adauga ca nu ar avea incredere in agentiile de evaluare financiara, daca ar avea bani de plasat.

Comisia il audiase anterior pe seful bancii de investitii Lehman Brothers, Richard Fuld, pe care l-a acuzat ca avea un salariu de sute de milioane de dolari, in conditiile in care institutia pe care o conducea se confrunta cu probleme financiare.

Congresmenii americani au fost, de asemenea, uimiti de concediile de lux ale sefilor AIG, luate la doar cateva zile dupa ce guvernul american a salvat asiguratorul de la faliment.