Europarlamentarul Daniel Daianu a transmis Comisiei Europene o scrisoare in care mentioneaza faptul ca trebuie sa existe masuri de sprijin si pentru economiile emergente, afectate acum de criza financiara. "La nivelul UE exista grupuri bancare care, pe de o parte, sunt sprijinite de stat si, pe de alta parte, sunt angajate in operatiuni speculative pe pietele emergente", declara Daianu pentru HotNews.ro.

"M-a frapat faptul ca toate discutiile legate de atenuarea efectelor crizei se cantoneaza la economiile mari, din zona euro, la care se adauga Marea Britanie. Aproape deloc nu se vorbeste de economiile emergente. Pe langa faptul ca este suparator, ne poate aduce daune foarte mari", arata acesta.

Potrivit europarlamentarului, dincolo de efectele pe care tarile le pot depasi singure, ca de exemplu prin initiativa recenta a Ungariei, nu exista o preocupare la nivelul Comisiei si Consiliului pentru a sustine economiile emergente. "Poate ca nici ministrii nostri nu au avut prezenta si argumentele pentru a solicita acest sprijin".

Acesta preziceaza ca a adresat aceasta scrisoare in primul rand pentru a initia o dezbatere. "Trebuie si autoritatile romane sa ridice aceeasi chestiune si nu numai noi, si cehii, si polonezii, si ungurii. Ar trebui ca politicienii, ministrii de finante din aceste tari sa discute intre ei aceasta problema", explica Daianu.

"La nivelul UE exista grupuri bancare care, pe de o parte, sunt sprijinite de stat si, pe de alta parte, sunt angajate in operatiuni speculative pe pietele emergente", declara Daianu pentru HotNews.ro, referindu-se si la recentul "atac asupra monedei nationale" in Romania.

El considera ca este o naivitate sa credem ca ca speculatiile s-au facut numai din exterior: "Suspectez ca s-a speculat si de catre operatori de pe piata interna si, atentie, nu numai persoane fizice.

"BNR nu a intervenit dintr-un capriciu. Este pusa la indoiala chiar sustenabilitatea sistemului. Am adresat aceasta scrisoare Comisiei pentru ca ar trebui adoptate niste masuri de prevenire. Una din aceste masuri ar fi existenta unor linii de finantare disponibile de la organismele financiare europene.

Aceasta nu inseamna, neaparat, ca trebuie si sa folosesti acei bani, dar sa existe linia respectiva si daca esti in dificultate sa o poti accesa. Alte masuri se pot referi la speculatia pe moneda nationala", adauga Daianu pentru HotNews.ro.