Decizia de majorare a salariilor in invatamant nu este atat de periculoasa incat sa atraga scaderea perspectivei de rating a Romaniei, iar datoria publica a tarii este "destul de redusa" si costul finantarii este "suportabil", a declarat, pentru NewsIn, analistul Moody's pentru Europa de Est, Kenneth Orchard.

"In sine, decizia de majorare a salariilor in invatamant nu determina o modificare a perspectivei de rating a Romaniei. Politica fiscala a tarii a constituit mereu un motiv de ingrijorare, deoarece a fost foarte laxa, contribuind la dezechilibrele economice din ultimii ani. A existat, de asemenea, o tendinta catre cresterea cheltuielilor, in detrimentul cheltuielilor de investitii, ceea ce deterioreaza perspectivele de crestere pe termen lung", a spus Orchard.

"Ne mentinem perspectiva stabila a ratingului de tara atribuit Romaniei, ceea ce inseamna ca este improbabil sa modificam calificativele in viitorul apropiat. Din punctul de vedere al Moody's, Romania ramane un stat cu perspective slabe pe partea de investment grade, confirmate si de ratingul "Baa3", cel mai scazut posibil pentru categoria investment grade", a subliniat analistul Moody's .

Ca avantaj, el subliniaza insa ca datoria publica a Romaniei este destul de scazuta: "Ne linisteste, in parte, faptul ca datoria publica este redusa, iar costul finantarii este suportabil. Pe de alta parte, situatia fiscala s-a inrautatit inaintea alegerilor".

Anul viitor va fi dificil pentru noul guvern al României

Anul 2009 va fi dificil pentru noul guvern al Romaniei, in conditiile in care veniturile bugetare s-ar putea diminua pe fondul temperarii "considerabile a cresterii economice", a declarat, pentru NewsIn, analistul Moody's pentru Europa de Est, Kenneth Orchard.

"Situatia fiscala s-a inrautatit inaintea alegerilor. Anul viitor va fi dificil pentru noul guvern, deoarece economia iti va tempera considerabil cresterea, ceea ce va diminua si veniturile bugetare. In acelasi timp, lichiditatea se restrange in plan international", a explicat Orchard.

Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa, a declarat, marti, ca banca centrala prognozeaza, pentru 2009, temperarea cresterii economice a Romaniei la 4,6%, de la un avans de 8 - 9% in acest an.

Orchard avertizeaza totusi ca, daca deficitul bugetar se adanceste foarte mult, afectand increderea in economia Romaniei, si ingrijorarile agentiei ar putea creste.

"Putem spera ca noul guvern va lua o serie de decizii dure pentru a mentine sub control deficitul bugetar. Daca, totusi, decid sa urmeze tendinta actuala si permit deficitului bugetar sa se largeasca foarte mult, si datoria publica ar putea creste rapid, iar increderea in macroeconomie s-ar deteriora. Atunci am deveni mai ingrijorati", a mai spus economistul de la Moody's.

Moody's este singura dintre marile agentii de evaluare financiara care a mentinut perspectiva stabila atasata ratingului de tara atribuit Romaniei.

La inceputul acestui an, agentia de rating Fitch a anuntat ca a coborat perspectiva ratingului Romaniei de la 'stabila' la 'negativa', la doar cateva luni dupa ce Standard & Poor's luase o decizie similara.

Luni, Standard & Poor's a anuntat ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-', iar calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'. Aceasta decizie a scos Romania din grupa statelor trecute de S&P la categoria "investment grade".