Standard & Poor's a coborat ratingul pentru creditele pe termen lung atribuit Bancii Comerciale Romane (BCR) de la "BBB minus" la "BB plus", cu perspectiva negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Aceasta actiune vine dupa ce ratingul Romaniei pentru imprumuturile in valuta pe termen lung a fost coborat la "BB plus", de la "BBB minus", si calificativul pentru creditele pe termen scurt de la "A-3" la "B", cu perspectiva negativa, ca urmare a riscurilor legate de finantare.

"Fiind cea mai mare banca din Romania, performanta si indicatorii fundamentali ai BCR sunt foarte corelati cu capacitatea de plata a tarii, prin rolul sau de finantator al economiei locale si portofoliul de titluri de stat detinute", a declarat analistul S&P Magar Kouyoumdjian. Economia Romaniei s-a supraincalzit si supraindatorat in ultima perioada, proces sustinut de cresterea creditului neguvernamental. Aceasta a determinat cresterea gradului de indatorare a sectorului privat, calitatea activelor din sectorul bancar devenind mai vulnerabila, se arata in comunicatul S&P.

Ratingul BCR reflecta importanta strategica a bancii pentru banca-mama Erste Group Bank, precum si pozitia dominanta de pe piata financiara romaneasca, lichiditatea buna si imbunatatirea profitabilitatii.

Ratingul BCR reflecta importanta strategica a bancii pentru banca-mama Erste Group Bank, precum si pozitia dominanta de pe piata financiara romaneasca, lichiditatea buna si imbunatatirea profitabilitatii. Calificativele bancii raman insa constranse de nivelul relativ ridicat al creditelor indoielnice, intensificarea competitiei, in special din partea bancilor straine si de riscurile economice si inductriale ridicate din sectorul bancar romanesc.

"Perspectiva BCR o reflecta pe cea a statului, precum si temerile in crestere privind impactul mediului operational dificil din Romania, care ar putea exercita noi presiuni negative asupra calificativelor bancii", a mai spus Kouyoumdjian.

Capacitatea Erste Bank de a oferi un sprijin puternic ar putea fi afectata de cresterea stresului macroeconomic in Europa Centrala si de Est, astfel incat Standard & Poor's ar putea sa tina cont de sprijinul pe care BCR l-ar putea primi de la banca-mama in analizele viitoare. Pe de alta parte, daca mediul operational din Romania se va imbunatati, am putea lua in considerare o actiune pozitiva asupra ratingului, se mai arata in comunicatul agentiei.