Ce constatam? Ca vietuitoare economice, criza o resimtitm in aceste momente strict prin prisma ratelor pe care le avem de achitat. Cei care au rate, desigur. Aflam insa din presa straina ca suntem la marginea prapastiei. Ca o sa crapam in curand. Ca deja se aprind lumanari la cap, iar fluierasul de soc ce canta cu foc, se pregateste de cea din urma doina de jale. Oare chiar suntem in rahat? Cata nevoie avem de fapt, de imprumuturile FMI, despre care stim ca ascund in detaliile acordurilor sale, nuante extrem de dureroase.

Nu discutam despre acelasi FMI care ne`a mai prezis moartea economica si i`a luat apoi 4-5 ani ca sa`si ceara scuze pentru evaluarile debile pe care le`a facut?

Dacă Romania ar putea să îşi finanţeze crescendo creşterea economică, prin propriile surplusuri şi rezerve din comerţ, şi să finanţeze deficitele comerciale prin investiţii străine directe şi indirecte, atunci slujba FMI ar fi dificil de văzut. Numai ca, din pacate, nu poate. Îngrijorările investitorilor occidentali sunt că ţările emergente vor impune, brusc, măsuri de control al capitalului, lăsând investitorii de pe piaţa emergentă a acţiunilor, datoriile şi fondurile monetare blocate, investiţiile lor fiind lipsite de valoare. De aici graba către uşă şi de aici nevoia ca FMI să ajute calmarea problemelor.

Iata o selectie din ceea ce spune presa straina despre noi

DER STANDARD (Austria)

După Islanda şi Ungaria, criza financiară cuprinde de acum şi România şi Bulgaria. Pentru Romania, ale cărei datorii tocmai au fost coborâte la nivelul “junk” de către agenţia de rating Standard & Poors, este “foarte dificil” să împrumute bani şi să încerce o refinanţare, a comunicat FMI. S-a precizat că se poartă continuu negocieri, la Bucureşti, cu Guvernul premierului liberal Călin Popescu Tăriceanu, care trebuie să se teamă acum pe deasupra şi de declanşarea unei greve, datorită adoptării în septembrie de către Parlament a unei majorări salariale de 50% pentru personalul din învăţământ. Însă, în momentul de faţă nu au loc negocieri privind acordarea de suport financiar sau a unui pachet de ajutor.

"România se află într-o situaţie cu adevărat nefavorabilă", afirmă economistul britanic Neil Shearing. Dintre ţările care sunt deosebit de dependente de finanţarea în valută străină, România este una din acele ţări-cheie care se află în zona roşie. România a mai fost avertizată în ultima vreme şi de alţi economişti să recurgă la ajutor din exterior pentru a-şi proteja pieţele financiare. Presiunea asupra leului, oricum, foarte volatil, se va menţine în continuare, iar la Bursa din Bucureşti doar Blue-Chips-urile au pierdut anul acesta 75% din valoare. Declaraţia FMI a fost primită de analişti într-un mod foarte diferenţiat, iar presiunea asupra leului a crescut şi mai mult. "România este o ţară deosebit de vulnerabilă", afirmă James Lord de la departamentul pentru Emerging Markets din cadrul Standard bank din Londra. În cazul în care FMI nu va încheia cu România un acord sau un pachet de salvare, ar rezulta o nouă diminuare a încrederii.

ETHNOS (Grecia)

Starea de panică în fostul "sistem socialist" cuprinde ţară după ţară, întrucât intensa criză financiar-bancară dezvăluie treptat că aceste ţări, după prăbuşirea fostului sistem, trăiesc în majoritate din împrumuturi din străinătate, rezultatul fiind că sunt ameninţate cu asfixierea economică acum când sistemul bancar mondial s-a trezit brusc în situaţia lipsei de lichidităţi. Ucraina, Ungaria, Serbia, Belarus, Bulgaria, România, ţările baltice, Polonia s-au alăturat deja Pakistanului şi altor ţări din lumea a treia, care au alergat să implore Fondul Monetar Internaţional pentru a primi împrumuturi cu condiţii politico-economice drastice, pentru că sistemul bancar internaţional refuză deja să le mai împrumute. Toate aceste state şi-au vândut băncile americanilor sau europenilor occidentali, după prăbuşirea sistemului socialist. Băncile austriece, germane, italiene şi suedeze, precum şi cele olandeze şi, normal, cele americane deţin controlul majorităţii sistemului bancar din ţările Europei de Est. În special datorită condiţiilor politice - asta fără să însemne că nu câştigă şi economic - băncile occidentale au alocat sume generoase de bani pe pieţele din Europa de Est. Totodată, europenii de est au depozitat cu încredere oarbă toate economiile lor la băncile occidentale.

REUTERS (Marea Britanie)

Principalele sindicate din România au ameninţat miercuri cu intrarea în grevă a instituţiilor de stat, şcolilor şi spitalelor, înaintea alegerilor parlamentare de luna viitoare, dacă Guvernul nu va creşte cu jumătate salariile în sectorul public. Cabinetul a amânat, marţi, aplicarea legii de creştere a salariilor profesorilor, până în aprilie 2009, pentru a ajuta la ancorarea finanţelor României şi la protejarea economiei în faţa convulsiilor financiare globale.

THE INDEPENDENT (Marea Britanie)

Fondul Monetar Internaţional a dezvăluit planurile de salvare a ţărilor împovărate de criza creditelor, de peste 30 de miliarde de dolari, iar acesta ar putea fi doar începutul. Lista ţărilor care vor fi salvate de Fond, sau cel puţin ajutate să iasă din micile lor dificultăţi locale, urmează să crească şi mai mult. FMI poartă discuţii în Dubai cu oficialităţile pakistaneze. Negocierile Serbiei cu Fondul preced criza actuală şi, fără îndolială, vor accelera, ca rezultat al crizei. Belarus a cerut ajutor. Vor urma şi alţii, iar lista de potenţiali beneficiari cuprinde România şi Bulgaria - "pieţe emergente" cu dezvoltare rapidă, care în ultimele săptămâni se confruntă cu presiuni fără precedent, pe măsură ce investitorii occidentali şi-au retras fondurile, destabilizând pieţele acţiunilor, monedele şi economiile.

THE TIMES (Marea Britanie)

Este lovitura de graţie pentru neoconservatorii de la Washington. În ultimele zile, preşedinţia Bush este pusă în situaţia de a vedea instituţiile de stat anunţând pachete de salvare a economiilor emergente din Europa de Est. Una după alta, ele sunt doborâte, economiile "de tranziţie", foştii sateliţi sovietici şi chiar foste republici sovietice (Ucraina), urmează să primească infuzii de 16 miliarde de dolari din partea FMI. Moneda României a fost trimisă la statutul de categoria a doua de agenţia Standard & Poor's, iar Banca Mondială a anunţat Bulgaria să pregătească un plan de urgenţă pentru a linişti bursele.

Amanunte pe blogul lui Dan Popa