Parlamentul ucrainean a adoptat vineri seara, in a doua si ultima lectura, un plan de salvare economica cerut de Fondul Monetar International, pentru acordarea unui imprumut de 16,5 miliarde de dolari, relateaza AFP, citat de NewsIn.

In total, 243 de parlamentari au votat in favoarea unui proiect de lege in acest sens. Pachetul de masuri prezentat de presedintele Viktor Iuscenko, aflat in conflict cu premierul sau, Iulia Timosenko, fusese aprobat in prima lectura marti. Vineri, atat partidul presedintelui, cat si Blocul Iulia Timosenko si micul Bloc Litvin au sustinut aceasta decizie in ultima lectura, dupa o sedinta dificila, cu pauze lungi.

Planul anticriza cerut de FMI prevede in special infiintarea unui fond de stabilizare finantat din veniturile obtinute din privatizari, care sa acorde credite bancilor si companiilor care nu reusesc sa isi plateasca datoriile in strainatate din cauza lipsei de lichiditati. Legea va asigura si o mai buna siguranta a depozitelor bancare ale populatiei, va permite statului sa achizitioneze actiuni la bancile aflate in dificultate si sa introduca o disciplina bugetara mai stricta, in special prin reducerea unor subventii sociale.

Totusi, unul dintre amendamentele la proiectul initial risca sa puna in pericol primirea imprumutului, potrivit agentiei Interfax. Parlamentarii au respins o clauza care prevedea amanarea pana in 2011 a unei mariri a salariului minim pe economie, prevazuta pentru anul 2009 si care antreneaza o crestere a cheltuielilor bugetare cu aproximativ 8,3 miliarde de dolari, potrivit estimarilor presedintiei.

Deputatii au respins si o propunere formulata de un membru al partidului presedintelui privind finantarea alegerilor legislative anticipate, ceea ce pune in pericol desfasurarea scrutinuluii convocat de Iuscenko.

Premierul, care risca sa isi piarda functia in cazul unor noi alegeri legislative, se opune vehement organizarii lor, sustinand ca vor alimenta instabilitatea din Ucraina, tara afectata deja de criza financiara mondiala. Moneda nationala, grivna, este atacata de mai multe saptamani, sistemul bancar se afla intr-o situatie delicata, iar unul dintre principalele industrii ale tarii, siderurgia, a fost lovita in plin de criza.

Potrivit estimarilor, PIB-ul Ucrainei ar putea scadea semnificativ in 2009, cu o reducere a cererii externe pentru produsele ucrainene de pana la 40% si cu o crestere a sectorului industria zero sau, in cel mai bun caz, 2% - 3%, afirma un oficial din administratia prezidentiala, Oleksandr slapak.

Presedintele Iuscenko a dizolvat Parlamentul in 8 octombrie, pe fondul luptei pentru putere cu premierul sau, dar sustinatorii lui Timosenko amana punerea in aplicare a deciziei prezidentiale.

Comitetul executiv al FMI s-ar putea pronunta saptamana viitoare asupra acordarii imprumutului Ucrainei.