Fiecare al cincilea american care a luat credite ipotecare datoreaza mai multi bani bancilor decat valoarea proprietatii sale, iar in curand raportul ar putea ajunge la 1 din 4, pe masura ce se ieftinesc casele, iar cresterea economica incetineste, potrivit unui raport dat puvlicitatii vineri, citat de Reuters, anunta NewsIn.

Aproape 7,63 de milioane de proprietati, respectiv 18%, aveau o valoare mai mica decat a creditelor in septembrie, iar acestea ar putea fi urmate de inca 2,1 milioane de imobile, daca preturile de pe piata imobiliara vor scadea cu inca 5%, potrivit unui raport publicat de First American CoreLogic, companie americana de analiza a pietei imobiliare.

Statisticile, care acopera 43 de state din SUA si capitala Washington, ii includ pe clientii de pe intreg teritoriul SUA, chiar si pe cei care au contractat credite ipotecare inainte ca preturile sa inceapa sa salte, la inceputul acestui deceniu.

In cele sapte state cel mai grav afectate - Arizona, California, Florida, Georgia, Michigan, Nevada si Ohio - locuiesc 64% din toti cei care au beneficiat de aceste credite, care reprezinta, insa, doar 41% din toate ipotecile din Statele Unite.

"Aceasta este in mare masura o problema regionala, iar oamenii tind sa uite acest lucru", spune economistul sef David Wyss, de la agentia de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P), care estimeaza ca pretul imobilelor va cobori cu inca 10%, inainte sa ajunga la un nivel minim la sfarsitul anului viitor.

"Cea mai mare parte a tarii nu se confrunta cu o stare proasta", a mai spus analistul de la S&P. "Situatia pare sa se stabilizeze in Michigan, dar Florida, California, Arizona si Nevada sunt inca supraevaluate".

Aproape 68% dintre americanii adulti sunt proprietari ai caselor lor, iar aproape doua treimi dintre acestia au ipoteci.

JPMorgan Chase & Co, unul dintre cei mai mari creditori ipotecari, s-a oferit vineri sa modifice ipoteci de 70 miliarde dolari, astfel incat sa protejeze de executare silita 400.000 de proprietari de locuinte.

Bank of America Corp, care a cumparat in iulie Countrywide Financial Corp, are, de asemenea, un program amplu de modificare a conditiilor de creditare.

Preturile caselor din Statele Unite au scazut in august cu o rata record de 16,6% fata de aceeasi luna din 2007, ieftinirile fiind inregistrate in toate cele 20 de zone metropolitane importante, potrivit indicelui S&P/Case-Shiller pentru pretul caselor.

Cererile de executare silita au urcat cu 71% in trimestrul al treilea, la un nivel record de 765.558, potrivit RealtyTrac.

Concomitent, Departamentul american al Comertului a aratat ca produsul intern brut (PIB) s-a comprimat cu 0,3% in trimestrul al treilea, iar unii dintre experti estimeaza ca aceasta este cea mai grava recesiune din Statele Unite de la inceputul anilor '80.