O delegatie comuna a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale vine la Bucuresti in perioada 3-14 noiembrie in scopul evaluarii sistemului financiar romanesc, a anuntat simbata biroul reprezentantului FMI pentru Romania si Bulgaria, precizand ca nu se va negocia vreun sprijin financiar, potrivit NewsIn.

Misiunea este o continuare a celei din 2003, ce a realizat primul Program de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP) in Romania.

Realizarea acestei evaluari a fost solicitata de autoritatile romane, iar perioada de desfasurare a fost decisa anul trecut, potrivit comunicatului FMI, semnat de reprezentantul institutiei pentru Romania si Bulgaria, Juan J. Fernandez-Ansola.

"Delegatia nu va discuta sau negocia asistenta financiara din partea FMI pentru Romania, iar rezultatele ei vor fi facute publice impreuna cu incheierea consultarilor din 2009 din cadrul Articolului IV", se mai spune in comunicat.

FMI conduce procesul de supraveghere in mod regulat in Romania prin Consultarile din cadrul Articolului IV, exercitiul FSAP fiind iterat in 2003.

Marti, FMI precizase ca nu se afla in discutii legate de un eventual sprijin financiar acordat Romaniei, ca reactie la relatarile din presa internationala, care includeau Romania intr-un grup de tari care ar putea primi ajutor de la institutie.

"Am luat cunostinta de referirea din The Economist de saptamana trecuta la anumite tari, inclusiv Romania, care ar fi in discutii cu FMI despre un sprijin financiar. Nu avem discutii despre vreun astfel de sprijin in acest moment cu Romania, dar mentinem o politica de dialog permanent cu autoritatile romane", se mentiona in comunicatul FMI, semnat tot de reprezentantul institutiei pentru Romania si Bulgaria.

Relatarile veneau in contextul in care agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat, luni, cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B' - nivel care este in afara categoriei de "investment grade", motivand ca riscurile legate de finantarea tarii au crescut.

Vineri, FMI a facut un anunt similar si in privinta Bulgariei.

Ministerul Economiei si Finantelor a negat, in aceasta saptamana, ca Romania ar avea nevoie de sprijin financiar de la FMI. De asemenea, viceguvernatorul Bancii Nationale, Cristian Popa, a spus marti ca Romania nu are in prezent nevoie de ajutor financiar din partea FMI, in conditiile in care rezervele valutare acopera datoria pe termen scurt, mediu si lung a Romaniei in proportie de peste 90%.

"In acest moment, Romania nu are interes sa apeleze la instrumentele de urgenta puse la dispozitie pentru finantare de FMI, insa ramanem in discutii cu ei pentru evaluari", a declarat Cristian Popa.