Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat duminica in cadrul unui seminar economic desfasurat la Sinaia ca in acest moment Romania nu este in criza financiara, ci una de incredere. “Exista 4 componente posibile ale crizei: criza de incredere sau manifestarea ei, criza financiara, criza economica si criza politica, in ordinea gravitatii. Exista tari care sunt la limita intre criza finanaciara si economica. Faptul ca UE si-a revizuit la 0,5 la suta cresterea economica pe 2009, arata ca la nivel european se intra in faza crizei economice. Alte tari sunt la alte niveluri. Noi nu suntem in criza financiara, ci in una de incredere. Definesc criza de incredere ca lipsa instrumentarului care sa ofere predictibilitatea necesara pentru viitor.

Criza de pe piata de capital nu este un efect al crizei internationale. Bursa noastra era volatila inainte de a intra UE in criza”, a declarat Vosganian. Ministrul a mai precizat ca la nivelul institutiei pe care o gireaza, se iau masuri de precautie. Una dintre ele este constructia bugetului pe 2009, care are o marja de rezerva de 1,7 miliarde de lei. “Daca se va ajunge intr-o situatie mai dificila, trebuie sa avem bani pusi deoparte. E ca si cum in miez de noapte iti bate cineva la usa, trebuie sa ai o conserva in frigider cu care sa il servesti. Asta am facut. Am pus niste “conserve” in frigider, pentru a le avea la o adica”, a explicat Vosganian.

Vosganian: In doar cateva zile, populatia Romaniei a cumparat titluri de stat de 120 milioane lei

“120 milioane de lei reprezinta achizitiile pe care populatia le-a facut, cumparand titluri de stat. Si asta in doar 3-4 zile. Anticipam ca si in viitor populatia va avea un rol activ in achizitionarea de titluri”, a mai declarat ministrul economiei si finantelor.

Ministrul a tinut sa atraga atentia bancilor ca MEF nu va mai accepta din partea bancilor oferte care sa antreneze asteptari inflationiste sau care sa sugereze incapacitatea finantarii pe termen scurt .“Politicos transmit bancilor ca MEF nu e de acord sa accepte orice conditii de finantare. Noi nu am dat curs unor oferte bancare care sa antreneze asteptari inflationiste. Ne-am corelat termenele de maturitate cu momentele alese pentru lansarea titlurilor pentru a fi sub valorile de pe piata si in corelatie cu dobanda lombard a BNR. MEF nu resimte nicio presiune care sa il indemne a accepta oferte care sa sugereze o anumita incapacitate de finanatare pe termen scurt”, a conchis Vosganian.