Un concept lansat zilele trecute de Primaria din Lausanne vine sa deblocheze in mod extrem de interesant, consumul. S-a pornit de la ideea ca in vreme de criza, banii de care dispun oamenii, sunt putini. Cu toate acestea, ei trebuie sa consume bunuri si servicii, pentru ca altfel economia se blocheaza, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Conceptul lansat de elvetieni se numeste easyswap si aduce oarecum cu trocul, dar intr-o forma mult mai originala. Practic, schimbul de bunuri si/sau servicii, se masoara prin intermediul unei monede virtuale, denumita « swap », a carei paritate a fost stabilita la un franc elvetian.

Cum functioneaza? Presupunem ca vrei sa vinzi un obiect sau sa prestezi un serviciu (vrei sa vinzi ceva sau sa speli masina cuiva pentru 100 de swapi).

Intri pe siteul pus la dispozitie de autorii acestei idei si iti postezi oferta. Sau cererea, dupa caz. Daca un alt « swapper » este interesat, va intalniti , fixati pretul afacerii, iar la finalul tranzactiei ti se vireaza swapii in cont. Primaria ofera pentru inceput fiecaruia care se inscrie in acest « joc », 40 de swapi si pentru fiecare membru nou adus, alti 30 de swapi. Dar sa revin la schimb. Cu banii astfel obtinuti, iti cumperi un alt serviciu de care ai nevoie.

Angajezi de pilda o menajera care sa faca curat la tine acasa si care are nevoie de swapi pentru a-si cumpara la randul ei un frigider, de la un alt swapper. Si uite-asa, schimbul are loc, iar serviciile isi gasesc o piata fara intermediul banilor reali. Primaria din Lausanne intentioneaza sa extinda acest proiect in intreaga Elvetie si apoi si un lume. Nu ca e interesant?