Executivul Uniunii Europene si-a revizuit in crestere estimarea privind deficitul bugetar al Romaniei din acest an, de la 2,9% la 3,4% din produsul intern brut, dupa standardul european ESA95, arata, luni, prognoza de toamna a CE, potrivit NewsIn. Pentru 2009, Bruxelles-ul si-a revizuit de asemenea in urcare estimarea de deficit bugetar, de la 3,7% la 4,1% din PIB, iar pentru 2010, CE prognozeaza un deficit public de 3,8% din PIB. In 2007, Romania a avut un deficit al bugetului general consolidat de 2,6% din PIB, dupa acelasi standard ESA95.

"Relaxarea fiscala continua, iar deficitul bugetar este asteptat sa se adanceasca de la 2,6% din PIB in 2007 la aproape 3,5% din PIB in 2008. Mai multe rectificari bugetare au fost realizate, in urma carora surplusul de venituri din taxe au fost utilizate in cea mai mare parte pentru majorarea cheltuielilor curente, in special salarii mai mari in sectorul public, subventii si transferuri sociale", se mentioneaza in raportul CE.

La politici publice similare, Comisia estimeaza ca Romania va avea un deficit public ciclic ajustat de 5% din PIB in 2008, 5,2% in 2009 si 4,7% din PIB in 2010.

Proiectiile iau in calcul si efectul negativ asupra bugetului al introducerii Pilonului II de pensii, cu un cost bugetar estimat la 0,2% din PIB.

Insa Bruxelles-ul vede riscuri mari ca deficitele bugetare ale Romaniei sa fie chiar mai mari, pe fondul unei politici fiscale relaxate, "in contextul in care vulnerabilitatile macroeconomice ar cere o politica fiscala mai restrictiva".

Astfel, Comisia vede trei riscuri majore, primul fiind legat de cresterea salariilor din sectorul public in 2008, care ar putea fi mai mare decat cea estimata, mai ales daca majorarea cu 50% a salariilor profesorilor va fi aplicata. Aceasta ar putea atrage cereri similare si din restul sectorului public.

Al doilea risc este legat de venituri, care ar putea fi considerabil mai scazute, mai ales daca are loc o incetinire semnificativa a cresterii economice, iar al treilea tine de presiunile pentru cresterea cheltuielilor publice, pe fondul alegerilor din 2008 si 2009.

"Toate acestea ar putea duce la o continuare a traditiei lamentabile in planificarea si executia bugetara", mai arata Comisia.

Proiectul de buget aprobat saptamana trecuta de Guvern prevede un deficit bugetar de 2% din PIB, calculat dupa standarde romanesti, insa se bazeaza pe o estimare de venituri considerata complet nerealista de analisti, de circa 38,5% din PIB, in conditiile in care, in 2007, statul a avut incasari echivalente cu doar 31,6% din PIB.