Cel mai mare sindicat britanic, Unite, a protestat luni fata de lipsa detaliilor privind impactul social al proiectului de achizitie a bancii Halifax Bank of Scotland (HBOS) de catre rivalul sau Lloyds TSB, solicitare prin care uniunea doreste sa puna punct temerilor angajatilor din sectorul bancar, informeaza AFP.

"Este inacceptabil faptul ca aceste banci continua sa alimenteze speculatiile, lasand salariatii ingrijorati pentru locurile lor de munca. Este timpul sa reflectam asupra consecintelor umane provocate de aceasta achizitie", a precizat, printr-un comunicat, Derek Simpson, unul dintre cei doi directori ai sindicatului, solicitand guvernului britanic si celor de la Lloyds TSB sa ia toate masurile pentru a evita concedieri in randul angajatilor.

Grupul bancar britanic Lloyds TSB a lansat oficial, luni, oferta sa catre banca HBOS, precum si o marire de capital de 4,5 miliarde de lire sterline (aproximativ 5,7 miliarde de euro) care sa completeze ajutorul financiar primit de la guvern, de un miliard de lire sterline.

Sindicatul Unite au organizat deja o demonstratie, saptamana trecuta, in fata Parlamentului din Londra pentru a cere autoritatilor publice sa protejeze locurile de munca din sistemul bancar, acuzand sefii institutiilor financiare, responsabili, potrivit acestuia, de criza economica, ca ii 'constrange', astfel, pe angajati sa plateasca pentru "oalele sparte".

Adunarea generala a actionarilor Lloyds TSB, care trebuie sa se pronunte asupra deciziei de achizitie, va avea loc pe 19 noiembrie, au anuntat reprezentantii grupului, al carui director general, Eric Daniels, a precizat ca preluarea se va desfasura "in conditii normale", chiar daca guvernul a anuntat sambata ca se afla in discutii cu omul de afaceri scotian Jim Spowart, de asemenea interesat de ofertarea celor de la HBOS.

De cealalta parte, HBOS a anuntat ca o intalnire generala pentru a aproba achizitia bancii ipotecare va avea loc luna viitoare si ca se asteapta ca tranzactia sa fie incheiata pana in ianuarie 2009.

Banca britanica Lloyds TSB a cumparat, in luna septembrie, Halifax Bank of Scotland (HBOS), cel mai mare creditor din Marea Britanie, pentru 12,2 miliarde lire (15,4 miliarde euro), dupa ce actiunile sale au scazut cu 86 la suta din cauza temerilor referitoare la accesul bancii ipotecare la finantare din cauza crizei creditelor, care a descurajat imprumuturile interbancare.