Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se situau, la finele lunii octombrie, la 27,31 miliarde de euro, in crestere cu 1,29 miliarde de euro fata de nivelul din luna anterioara. Potrivit datelor BNR, cresterea s-a datorat unor intrari de 4,4 miliarde de euro, in vreme ce iesirile au totalizat 3,1 miliarde de euro.

Intrarile au reprezentat modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, operatiuni pe piata interbancara, venituri din administrarea rezervelor internationale.

In acelasi timp, iesirile au reprezentat modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, operatiuni pe piata interbancara, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, dar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1,90 miliarde de euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale Romaniei, valute plus aur, sa se situeze la 29,22 miliarde de euro.

Platile scadente in luna noiembrie 2008 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Economiei si Finantelor, insumeaza 57 milioane de euro.