Isarescu BNR

Banca Nationala revizuieste in sens negativ prognoza privind inflatia pentru anul acesta de la 6,6 la suta la 6,7, a anuntat ieri Mugur Isarescu. Si pentru 2009 revizuiri negative. Cifrele sunt 4,5% pentru inflatie si, sub 5,5% din PIB pentru cresterea economica. Se vor mentine volatile atat cursul de schimb cat si preturile la marfurile alimentare. Vestile bune sunt legate de cresterea rezervelor valutare ale Bancii Nationale la 27,3 miliarde de euro, in pofida atacului speculativ asupra leului.

Curs leu

Un euro este cotat pentru astazi la 3,68 lei. Moneda nationala s-a depreciat ieri, cel mai mult in comparatie cu valutele din regiune, pe fondul cererii ridicate pentru euro. Dolarul american valoreaza 2,86 de lei, iar francul elvetian a coborat la 2,47 de lei. Pe plan international, euro a scazut fata de dolar pe parcursul unei zile marcate de o volatilitate ridicata, in asteptarea alegerilor americane.

Bursele

Bursa americana a inchis in echilibru sedinta din ajunul alegerilor prezidentiale americane. Indicele Dow Jones a pierdut 0,06%, iar Nasdaq s-a apreciat 0,31%. In Europa, principalele burse au inchis ieri cu cresteri modeste.

La Paris, Londra, Madrid si Milano, aprecierile au fost in jur de 1,5 procente. Prudenta investitorilor a crescut dupa ce Comisia Europeana a anuntat o recesiune tehnica in zona euro si o crestere puternica a somajului pana in 2010. La Bucuresti, bursa a urmat ieri aceeasi tendinta: indicele compozit a urcat cu peste 3 procente.

Pierderi record la burse

Pierderi record la bursele din intreaga lume. Potrivit unei statistici facute de Standard & Poor's, investitorii au pierdut uriasa suma de 5.800 miliarde de dolari, numai in luna octombrie. Pe parcursul ultimelor 12 luni, paguba jucatorilor se ridica la peste 16.000 miliarde de dolari.

Banca Transilvania

Banca Transilvania nu e de vanzare. Reprezentantii institutiei neaga ca s-ar afla in negocieri pentru vanzarea bancii, asa cum a scris presa in ultimele zile.

Banci nationalizate

Austria: Prima nationalizare in sectorul bancar – Kommunalkredit. Banca va fi nationalizata de statul austriac pentru suma simbolica de doi euro. Guvernul de la Viena preia actiunile detinute de Volksbank si Dexia. Si in Germania, cea de-a doua banca dupa active, Commerzbank, va primi o infuzie de capital de 8,2 miliarde de euro din partea statului.

Dezastru masini

Scadere spectaculoasa la General Motors. Compania a anuntat o prabusire a vanzarilor in SUA cu 45%, pentru luna trecuta, calificata de institutie drept cea mai proasta veste de dupa al Doilea Razboi Mondial. Si producătorul auto Ford anunta o scadere cu 30 de procente a vânzărilor de autovehicule pe piaţa americana in luna octombrie.

La final, agenda economica a zilei de marti :

- Reuniune la Bruxelles a ministrilor europeni ai economiei pentru pregatirea summitului financiar de vineri

- La Bucuresti continua misiunea Bancii Mondiale si a FMI si

- La Clubul Diplomatilor va fi prezentat topul industriasilor romani.