Guvernul francez ar putea prelua pachete de actiuni la bancile care au beneficiat de planul de sustinere a sectorului financiar daca acestea nu vor relua acordarea de credite companiilor care se confrunta cu lipsa de lichiditati, a declarat primul ministru Francois Fillon, potrivit Reuters. "Trebuie sa reia creditarea acum", a spus acesta intr-un interviu acordat postului TV France 2.

"Daca bancile nu actioneaza in cel mai eficient mod, avem doua posibilitati. Prima posibilitate este sa retragem finantarile acordate de stat bancilor. In al doilea rand, daca ne retragem finantarile, bancile vor avea dificultati si, in acel moment, se va pune intrebarea daca ar trebui sa cumparam participatii in actionariat, sa schimbam conducerile si sa preluam controlul asupra strategiilor bancilor", a declarat acesta.

Franta a imprumutat cu 10,5 miliarde de euro o serie de mari banci locale pentru a le incuraja sa crediteze companiile, insa autoritatile sunt de parere ca institutiile financiare nu si-au respectat partea lor de intelegere.

Presedintele Sarkozy a amenintat saptamana trecuta ca va face publice numele institutiilor care nu si-au asumat responsabilitatile care le revin, precizand ca acest ajutor guvernamental reprezinta un "pact moral" pentru bancile ajutate de stat, menit sa asigure continuitatea procesului de creditare si nu acumularea de lichiditati.

Bancile care au beneficiat de programul francez de sustinere a sectorului bancar sunt Credit Agricole (3 miliarde euro), BNP Paribas (2,55 miliarde euro), Societe Generale (1,7 miliarde euro), Credit Mutuel (1,2 miliarde euro), Caisse d'Epargne (1,1 miliarde euro) si Banque Populaire (950 milioane euro).