Cheltuielile pentru deplasari si protocol vor fi reduse, iar autoritatile publice nu vor mai incheia contracte noi incepand cu luna noiembrie, au decis, marti, membrii Executivului, la propunerea ministrului finantelor. Masura are drept scop incadrarea deficitului bugetar in limita a 2,3% din PIB in 2008, potrivit NewsIn.

Ministrul finantelor a propus, in sedinta de marti a Executivului, reanalizarea alocarii resurselor bugetare pe ultimele doua luni ale anului 2008, "pentru a contracara accentuarea dezechilibrelor macroeconomice si pentru a mentine o limita sustenabila platilor care se fac din buget", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.

Ea a precizat insa ca "nu se pune problema neacordarii drepturilor salariale, pensiilor sau altor drepturi sociale".

Vosganian a propus, in acest scop, reducerea cheltuielilor bugetare sub limitele aprobate printr-un "management administrativ eficient" sau prin suspendarea sau amanarea unor actiuni, o "abordare prudenta" a angajarilor de personal si a acordarii primelor, dar si diminuarea "pana la strictul necesar" a cheltuielilor de protocol si pentru deplasari.

Autoritatilor publice le este totodata interzisa incheiarea oricaror contracte noi incepand cu luna noiembrie. Utilizarea sumelor din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului se va face doar pentru destinatiile prevazute in Legea finantelor publice, respectiv pentru cheltuieli urgente sau neprevazute.

Ministrul finantelor a interzis si mutarea fondurilor de la un capitol la altul in cadrul bugetului unui minister, fara acordul membrilor Guvernului.

Decizia vine in contextul in care, in ultimii ani, executia bugetara s-a caracterizat prin mentinerea unui buget excedentar in primele 10-11 luni ale anului si trecerea pe deficit abia in noiembrie sau decembrie, cand statul cheltuia echivalentul a 3-4% din PIB.