Rareori un om politic american s-a bucurat de unanimitate in privinta sanselor pe care economia americana le-ar avea in cazul in care ar veni in fruntea statului. In vreme ce pietele preferau in mod general pe republicani, majoritatea comunitatii financiare de azi nu ezita in a-si afisa preferintele pentru candidatul democrat, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

"Singurul care ar putea salva Wall Streetul este Obama, fiindca stie importanta pietelor financiare si intelege momentele in care trebuie sa intervii de pe pozitii etatiste. McCain este in schimb, foarte dogmatic", explica Roman Frydman, profesor de economie la New York University.

Analistii de peste Ocean spun ca Obama a castigat puncte serioase in preferintele electoratului punand economia SUA in centrul campaniei, inainte chiar ca efectele crizei sa faca ravagii. Chiar daca, luate la bani marunti, au anuntat ideologii economice clasice (liberalism conservator in cazul lui McCain vs. liberalism social in cazul lui Obama) criza subprime a propulsat candidatul democrat ca fiind cel care are sansa cea mai mare sa scoata tara din rahat.

Alegerea ca sef al statului al celui de-al cincilea senator negru din istoria SUA constituie, in opinia analistului BNP Paribas, Jean-Pierre Petit, cea mai buna veste a anului 2008.

Pana si analistii unei banci mult hulite la noi, JP Morgan, au dat publicitatii un raport din care reiese ca o eventuala victorie a lui McCain ar fi devastatoare pentru pietele financiare, prin prisma 'surprizei' pe care ar produce-o.

Una peste alta, indiferent cine va iesi castigator, SUA au de strabatut un lung drum pana la iesirea din recesiune.

Comenteaza pe Dan Popa's weblog.