Economia mondiala "intra intr-o recesiune severa", a afirmat marti agentia de rating Fitch, care se asteapta la o puternica restrangere a activitatilor in statele avansate, la o incetinire brutala a ritmului de crestere in economiile emergente si la o crestere la nivel mondial de maximum 1% in 2009, anunta AFP.

Relansarea economica nu va avea loc decat in 2010, intr-un "ritm mult redus celui inregistrat in ultimii cinci ani, cand accesul la credit a fost extrem de facil".

"Productia scade in Statele Unite, in Japonia, in Germania si in Marea Britanie, iar perspectivele indica o intensificare a restrangerii activitatii in urmatoarele 12 luni", sustine Fitch.

Pentru economiile avansate, Fitch estimeaza cel mai mare declin al produsului intern brut de la al Doilea Razboi Mondial, mergand pana la o reducere de 0,8% in 2009.

Agentia anticipeaza o crestere de "maximum 1%, la nivel global, in 2009, cel mai redus nivel din anii '90, fata de o medie de 3,5% in ultimii cinci ani".

Economiile emergente se vor confrunta cu "o incetinire brutala a ritmului de crestere", dar vor reusi sa scape de recesiune.

Fitch estimeaza o crestere de 7% pentru China, in 2009, "cel mai mic nivel de aproape 20 de ani".

Aceste perspective sumbre sunt explicate prin "intensificarea rapida a crizei creditelor in ultimele doua luni, un declin al proiectelor de investitii si o franare brusca a cresterii comertului mondial", factori care "pun in umbra cu lejeritate avantajele reducerii preturilor la meteriile prime".

Fitch considera ca masurile agresive adoptate de bancile centrale pentru a furniza lichiditati in piete si sustinerea acordata de guverne pentru sectorul bancar european si american vor permite "evitarea celui mai rau scenariu - o deflatie generalizata".

O alta veste buna - scaderea presiunilor inflationiste va permite Bancii Centrale Europene si Bancii Angliei sa reduca rapid dobanzile de interventie, pentru a facilita procesul de creditare si pentru sustinerea profitabilitatii bancilor.