Franta a revizuit in scadere previziunea de crestere economica pentru 2009, estimand o majorare cuprinsa intre 0,2% si 0,5%, fata de tinta initiala de 1%. Si pentru 2010, tinta de crestere economica a fost revizuita in jos, la 2%, fata de nivelul initial de 2,5%, a anuntat joi ministrul economiei, Christine Lagarde, citat de AFP.

"Este o previziune lucida", a afirmat Lagarde, in fata camerei superioare a Parlamentului.

Noua estimare ia in calcul agravarea crizei financiare, ale carei efecte "incep sa se faca simtite si care ar putea dura mai multe trimestre", a subliniat ministrul.

Potrivit sursei citate, criza mondiala "va lasa sechele considerabile in economie".

Franta a revizuit in scadere si previziunea de inflatie pe 2009, la 1,5% fata de estimarea din buget de 2%, pe fondul scaderii preturilor la materii prime, precum si previziunea privind rata de schimb euro-dolar, actualizata la 1,33, fata de cifra initiala de 1,45.

Totodata, Eric Woerth, ministrul pentru buget, a precizat ca Franta va inregistra anul viitor un deficit de 3,1% din Produsul Intern Brut (PIB), peste limita de 3% impusa de reglementarile europene.

In acest an, deficitul public se va adanci la 2,9% din PIB, fata de estimarile anterioare de 2,7% din PIB, in contextul actualei crizei economice si financiare mondiale.