In ultima vreme, au inceput sa apara semne privind atenuarea crizei creditelor, in conditiile in care bancile au reinceput sa se imprumute intre ele. O veste buna, dar aceasta nu inseamna ca dificultatile crizei au trecut. Nu exista inca nicio certitudine ca revenirea creditarii va dura, iar, la acest moment, o recesiune pare foarte probabila. Nu este inca prea tarziu pentru a adopta o atitudine defensiva, care va poate ajuta sa depasiti criza globala. Time.com prezinta 10 pasi care va pot proteja viitorul financiar. Sfaturile sunt destinate pietei americane, dar se pot dovedi de folos si pentru restul lumii.

  • Cat mai multe lichiditati

Ca intotdeauna cand lucrurile o iau razna pe pietele financiare, banul lichid este rege. Banii lichizi va pot proteja, in caz de nevoie, de o eventuala vanzare a bunurilor pe care le detineti la preturi de dumping. De asemenea, banii lichizi va pot permite sa investiti in momentul in care se intrevede iesirea din criza - moment care poate sa apara mai curand decat va asteptati

  • Reduceti cheltuielile

Eliminarea cheltuielilor reprezinta cea mai buna cale pentru acumularea de cat mai multi bani lichizi, si sunt foarte multe cheltuieli care pot fi reduse: notele de plata de la spalatorii, cinele in oras, menajere etc. Evitati sa folositi cardul la ATM-urile altor banci. Renuntatul la fumat este extrem de indicat. Aceste reduceri va pot asigura un surplus de venituri de cateva sute de dolari pe luna.

  • Platiti-va datoriile

Pare a fi imposibil de realizat, dar este recomandat sa va concentrati pe o abordare punctuala. Incepeti prin a inchide cardurile de credit cele mai mici. In acest fel, veti avea cel putin un sentiment de usurare. Ulterior, luati aceeasi masura cu cardul care are cea mai mare dobanda, dupa care vine randul creditelor de consum cu dobanzi variabile. Orice ban suplimentar nu trebuie cheltuit, ci folosit pentru reducerea datoriilor.

  • Asigurati-va ca investitiile sunt sigure

In prezent, guvernele lumii au majorat plafonul de garantare a depozitelor bancare. In SUA, se vorbeste despre o garantare nelimitata a depozitelor. O astfel de masura ar putea fi insa temporara si ar putea dura doar pana la sfarsitul anului 2009. In acest fel, daca alegeti sa va comasati depozitele intr-o singura institutie s-ar putea sa fiti obligat sa le redistribuiti in mai putin de un an. Jucati dupa vechile reguli - nu depozitati peste suma garantata in aceeasi banca, cel putin pana nu va deveni clar ca plafonul maxim de garantare va fi permanentizat si dupa trecerea crizei.

  • Diversificati-va portofoliul la nivel international

Acum este mai important ca niciodata sa detineti actiuni si obligatiuni din alte tari. In cazul in care criza se adanceste, costul ar putea fi atat de mare pentru guvernul american incat dolarul poate cadea iar dobanzile vor creste. Investitiile externe nu vor fi imune la depreciere, dar ofera, cel putin, un ragaz de timp pana la acel moment.

  • Refinatati-va ipotecile

Dobanzile pe termen lung au crescut in ultimele luni, astfel incat ratele devin tot mai mari. Daca aveti un credit cu rate variabile, care pot creste semnificativ intr-un an sau doi, este de preferat un credit pe 30 de ani cu rate fixe, chiar daca veti plati o rata mai mare decat cea actuala, variabila.

  • Nu intrati in panica

Sfarsitul lumii vine o singura data, dar nu pare ca acesta este momentul. Asta inseamna ca actiunile, proprietatile si afacerile vor reveni la valoarea actuala, la un moment dat. A vinde active, in acest moment, poate fi o decizie mai proasta chiar decat cea de a achizitiona actiuni bancare, cum s-a intamplat, in urma cu cativa ani, pe fondul nebuniei imobiliare. Limiteaza-te la gradul de risc in care poti trai confortabil, admitand ca actiunile pot cadea cu 10% adeseori, cu 20% destul de des si cu peste 30% in unele cazuri. Dar, pe termen lung, actiunile au crescut intotdeauna. Doctrina conservatoare - 60% actiuni, 30% obligatiuni si 10% cash se poate dovedi utila in aceste vremuri. Pentru a evita greseli majore, rebalansati-va portofoliul la fiecare sase luni - vanzand ce a crescut si cumparand ce a scazut.

  • Verirficati-va rata la cardul de credit

In ultmii ani, a devenit tot mai usor pentru emitentii de carduri sa majoreze dobanzile, in cazul in care uitati de o singura datorie. Daca se intampla asa ceva, sunati si cereti sa reveniti la dobanda initiala. Nu functioneaza tot timpul, dar emitentii nu vor sa piarda clienti, mai ales daca aveti un istoric pozitiv. Daca ati ratat o singura rambursare, nu ar trebui sa aveti probleme.

  • Verificati acuratetea celor mai recente declaratii bancare

In ultima vreme, s-au inmultit fuziunile si achizitiile in sectorul serviciilor financiare, pe masura ce institutiile slabite sunt preluate de cele puternice. Luand in considerare schimbarile drastice din ultima luna este posibil - desi putin probabil - ca declaratia bancara sa contina erori. Daca nu o corectati prompt, iar institutia cu care lucrati este preluata de o alta, va va fi foarte greu, in cel mai bun caz, sa va recuperati rapid banii.

  • Protejati-va viitorul financiar

Daca, dintr-un motiv anume, va treziti cu o cantitate suplimentara de bani cand toata lumea alearga dupa lichiditati, profitati de acest lucru si imprumutati un prieten, un membru al familiei sau chiar o persoana straina. Bancile devin zgarcite, ceea ce creeaza oportunitati pentru dezvoltarea asa numitelor retele de imprumut peer-to-peer, la o dobanda favorabila.