Presedintele democrat al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, s-a declarat in favoarea unui vot rapid pentru un plan in doua parti ce vizeaza relansarea economiei, intr-un interviu publicat in pagina electronica a cotidianului Wall Street Journal, citat de NewsIn. Potrivit cotidianului american, Pelosi pledeaza pentru un plan de 60 pana la 100 de miliarde de dolari, intr-o prima faza care sa inceapa in aceasta luna, urmat de o masura complementara la inceputul lunii viitoare, care ar putea prevedea o "scadere permanenta a impozitelor".

Pelosi a cerut Casei Albe sa colaboreze cu Congresul in ultimele zile ale administratiei Bush, care a refuzat o lunga perioada de timp sa isi dea acordul pentru votarea celui de-al doilea plan de relansare a economiei, dupa cel in valoare de 150 de miliarde de dolari, adoptat in luna februarie.

Potrivit Wall Street Journal, actiunea rapida ceruta de Pelosi si intalnirea de vineri dintre presedintele ales Barack Obama si membrii echipei sale de campanie pentru probleme economice reprezinta o dovada a faptului ca democratii, impulsionati de victoria lor la alegerile prezidentiale de marti, vor face din lupta impotriva crizei economice o prioritate.

"Economia are nevoie de ceva" inainte de inceputul anului viitor, a declarat Pelosi pentru ziarul economic, adaugand ca orice masura adoptata de Congresul in exercitiu va fi un avans al planului care va fi adoptat ulterior. "Sa vedem daca lucrand acum impreuna putem face ceva care sa ne ajute in urmatoarele doua luni", a adaugat Pelosi.

Nancy Pelosi a precizat ca, pe termen lung, scaderea impozitelor pe plusvalori, masura propusa de republicani, ar trebui sa faca parte dintr-un proiect de lege de "simplificare fiscala", nu dintr-unul de relansare economica. Nancy Pelosi a dat, insa, asigurari ca a doua parte a planului democratilor urmeaza sa contina si scaderi ale impozitelor.

Potrivit Wall Street Journal, planul propus de presedintele Camerei Reprezentantilor urmeaza aceleasi linii ca si programul propus de consilierii economici ai lui Obama.

Presedintele american ales se va intalni vineri cu mai multi consilieri economici, printre care fostii secretari ai Trezoreriei Larry Summers si Robert Rubin, fostul sef al Rezervei Federale, Paul Volcker, si presedintele Google, Eric Schmidt. El va sustine, vineri la ora 21:30, ora Romaniei, o conferinta de presa dupa aceasta intalnire.