Uniunea Europeana doreste organizarea unui al doilea summit european dedicat crizei financiare, dupa cel de la Washington, din 15 noiembrie. Liderii europeni propun un nou summit mondial dedicat reformei sistemului financiar, la "100 de zile" dupa cel din 15 noiembrie de la Washington, adica in luna februarie, potrivit unui text aprobat de sefii de stat si de guvern reuniti vineri la Bruxelles, potrivit AFP, citat de NewsIn.

"O perioada de 100 de zile ar trebui fructificata incepand din 15 noiembrie pentru a pregati masurile de aplicare a principiilor de reforma a sistemului", in special transparenta si o reglementare mai buna a pietelor financiare. UE va merge la summitul G20 de la Washington cu propunerea acestei reforme.

"La capatul acestei perioade, vom propune un nou summit", avand pe ordinea de zi "un raport referitor la modul cum au fost puse in aplicare primele masuri adoptate in 15 noiembrie", se arata in document.

Perioada de 100 de zile incepand de la jumatatea lunii noiembrie inseamna ca noul summit ar trebui sa aibă loc incepand din 23 februarie.

Presedintele american ales Barack Obama va fi deja in functie la acea data, el urmand sa fie învestit pe 20 ianuarie.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy, a carui tara detine presedinţia Uniunii Europene, a anuntat ca liderii europeni s-au pus de acord asupra unei "pozitii comune" in ceea ce priveste necesitatea reformei sistemului financiar care a fost afectat in aceasta toamna.

"Aceasta reuniune informala a permis o dezbatere foarte ampla si pot sa spun ca exista o pozitie comuna destul de detaliată a Europei" privind reforma sistemului financiar, in vederea summitului care va avea loc la Washington în 15 noiembrie.

"Europa va merge deci la Washington cu dorinta de a apara o anumita linie, cea a transparentei si reformei" sectorului financiar, a spus Nicolas Sarkozy.