Zona euro va intra "foarte probabil in recesiune in 2009", a apreciat vineri presedintele Eurogrup, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, relateaza AFP, citat de NewsIn. "Europa va fi, foarte probabil, in recesiune in anul 2009", a declarat Juncker, premier si ministru de finante luxemburghez, dupa summit-ul informal pe tema crizei financiare desfasurat vineri la Bruxelles.

"Personal, cred ca cresterea probabila pentru Zona euro in 2009 va fi intre previziunile Comisiei Europene si cele ale Fondului Monetar International", a afirmat Juncker.

CE a estimat cresterea pentru Zona euro pentru anul 2009 la 0,1%, in timp ce Fondul Monetar International a prevazut o scadere cu 0,5% a Produsului Intern Brut, adica recesiune.

"Trebuie sa reactionam imediat, iar toate statele membre UE sunt de acord cu acest lucru", a declarat seful statului francez Nicolas Sarkozy, a carui tara asigura in prezent presedintia Uniunii Europene.

Vorbind despre "ingrijorarea statelor europene in fata gravitatii situatiei economice", Sarkozy a afirmat ca "toti sunt convinsi de necesitatea luarii unor initiative economice, dupa cele financiare". Sarkozy a facut aceste declaratii in conferinta de presa de dupa discutiile de aproape trei ore cu restul partenerilor europeni.

El a adaugat ca cei 27 de sefi de stat si de guvern din UE sunt "toti de acord asupra necesitatii absolute a unei coordonari a politicilor economice in Europa" si pentru a cere Comisiei Europene sa propuna o "strategie economica" in fata crizei, inca de la summitul european din decembrie.