Cele mai multe monede din Europa Centrala au oscilat foarte mult pe final de saptamana, cu tendinte de depreciere, in contextul in care ingrijorarile legate de incetinirea economiilor si de ritmul de convergenta la zona euro au revenit, dupa ce Cehia a redus dobanda cheie, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Increderea investitorilor a fost, de asemenea, afectata de coborarea de catre Moody's a ratingului Ungariei si Letoniei si de coborarea perspectivelor pentru Lituania si Estonia. Masura a accentuat ingrijorarea ca alte economii din regiune ar putea solicita ajutor din partea Fondului Monetar International (FMI), urmand exemplul Ungariei.

Banca centrala a Cehiei a coborat joi dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, cu mult peste asteptari. Comentariie facute de banca centrala a Poloniei au dat nastere speculatiilor ca aceasta ar putea fi, de asemenea, nevoita sa coboare dobanzile, pentru a sustine economia, in contextul in care criza financiara afecteaza cresterea economiei.

Zlotul a recuperat, insa, pierderile anterioare de aproximativ 1,5% in fata euro, dupa ce banca centrala a Elvetiei a anuntat ca va coopera cu banca centrala a Poloniei pentru a oferi bancilor poloneze lichiditate in franci elvetieni. Zlotul s-a stabilizat la 3,612 zloti/euro dupa jumatatea zilei de vineri.

"Estimam ca, in contextul reducerii dobanzilor din Polonia si al incetinirii economice, zlotul se va deprecia in primul trimestru din 2009", sustin analistii Citibank Handlowy.

Analistii si dealerii au spus ca perspectiva unei politici monetare mai relaxate si a unei incetiniri economice, combinata cu nesiguranta din pietele mondiale, ar putea atrage noi dezechilibre ale valutelor din Europa Centrala.

In a doua parte a zilei de vineri, coroana ceha se depreciase cu 1,04% in fata euro, la 25,143 coroane/euro. Forintul a coborat brusc sub 270 forinti/euro dupa coborarea ratingului, de catre Moody's, insa a revenit ulterior la 267,50 forinti/euro, continuand sa fie cotat cu 2,31%, sub cotatia de joi.

Analistii sustin ca reducerea ratingului a fost tardiva si ca nu va avea un impact indelungat asupra pietei, din moment ce Ungaria a anuntat planuri de reducere a cheltuielilor si a asigurat un program de imprumut de 15,7 miliarde dolari din partea FMI. Analistii anticipeaza, insa, ca pretul acestui program va fi platit printr-o recesiune in anul urmator si persistenta volatilitatii in piete.

"Dobanzile ridicate ale Ungariei ar fi trebuit sa atraga o apreciere a forintului, insa, daca vestile nefavorabile continua si temerile de recesiune domina lumea, volatilitatea este estimata sa continue si vom avea mai mult de asteptat pana la stabilizarea forintului", a declarat analistul Erste Bank Orsolya Nyeste.

Dinarul sarbesc s-a apreciat cu 3,37%, la 84,23 dinari/euro, dupa saptamani de deprecieri masive, dupa interventiile repetate ale bancii centrale si vestile ca tara ar putea ajunge la un acord cu FMI saptamana viitoare.

Evolutia leului romanesc a avut la baza mai mult operatiunile comerciale locale, in conditiile in care speculatorii s-au orientat spre alte piete din regiune, iar leul a coborat cu numai 0,32%, la 3,7260 lei/euro.

Coborarea dobanzii de politica monetara din Cehia "a dus la o reevaluare a politicii monetare in Cehia si in restul regiunii", a comentat seful departamentului de cercetare valutara al Commerzbank, Ulrich Leuchtmann.