Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat ratingurile Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la "BBB" la "BB+", si pentru credite pe termen lung in lei, de la "BBB+" la "BBB-"‚ se arata intr-un comunicat al acestei institutii financiare.

Potrivit documentului, decizia Fitch reflecta temerile agentiei privind calculul politicilor macroeconomice locale si capacitatea statului de a evita o criza financiara si economica severa. De asemenea, Fitch a redus si calificativul acordat tarii noastre pentru datoriile in valuta pe termen scurt de la "F3" LA "B" si a redus plafonul de tara de la "A minus" la "BBB".

Pana acum, calificativul acordat de Fitch pentru Romania era de "BBB", care se situa cu doua trepte peste categoria de junk, iar perspectiva ratingului era tot negativa.

Decizia Fitch are loc dupa ce, la sfarsitul lunii trecute, Standard & Poor's a coborat, de asemenea, ratingurile Romaniei. Tara noastra este singurul stat din Uniunea Europeana care se afla in categoria junk, din cauza temerilor privind lipsa unui raspuns adecvat la riscurile economice.

Criticile la adresa politicilor economice ale Romaniei au fost respinse de autoritatile de la Bucuresti, care au anuntat ca tara noastra nu are nevoie de ajutor din partea Fondului Monetar International. Pe de alta parte, oficialii FMI au negat ca ar discuta despre un posibil ajutor pentru Romania.

Fitch coboara si calificativele oraselor Bucuresti si Oradea

Agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat, luni, ca a coborat cu o treapta calificativele pentru imprumuturile pe termen lung in moneda straina ale oraselor Bucuresti si Oradea de la 'BBB-' la 'BB+'.

Ratingurile celor doua orase pentru imprumuturi pe termen scurt in valuta au fost coborate de la 'F3' la 'B'. Perspectiva acestor ratinguri a fost revizuita de la "stabila" la "negativa".

Fitch coborat ratingurile a cinci banci romanesti

In urma scaderii ratingurilor de tara, agentia de evaluare Fitch a coborat ratingurile BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Bancpost, UniCredit Tiriac Bank si Banca Romaneasca si a confirmat calificativul Bancii Transilvania.

Astfel, Fitch a coborat ratingul pentru imprumuturile pe termen lung ale BCR, BRD, Bancpost si Unicredit de la "A minus" la "BBB" cu perspectiva negativa, iar cel al Bancii Romanesti a coborat la "BBB" de la "BBB plus".

In cazul Bancii Transilvania, agentia de rating a mentinut calificativele, insa a schimbat perspectiva, de la "pozitiva" la "stabila".

Vosganian: Fitch nu tine cont de evolutiile pozitive ale economiei romanesti

Decizia Fitch nu tine cont de evolutii pozitive ale economiei romanesti - cresterea reala anuala a PIB la 9,1% in 2008, si 6% estimat pentru 2009, precum si mentinerea unui nivel extrem de redus al datoriei guvernamentale (10,6% din PIB, in iunie 2008)", afirma ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Romania are un nivel al rezervelor internationale suficient (27,3 mld. EURO la sfarsitul lunii septembrie) si un stoc de datorie externa mai scazut comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, precizeaza ministrul de finante, in replica la anuntul agentiei de rating.

De asemenea, nivelul rezervelor minime obligatorii se mentine in continuare ridicat, respectiv 18% (incepand cu perioada 24 noiembrie – 23 decembrie) pentru pasivele denominate in lei cu scadenta de pana la doi ani si 40% pentru cele denominate in valuta, asigurand astfel un rol prudential de mentinere a unui nivel corespunzator de lichiditate de catre institutiile de credit, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Finante.

Vosganian subliniaza insa ca Ministerul Economiei si Finantelor a avertizat, deja, ca "exista o lipsa de coerenta la nivelul factorilor politici de decizie (Parlament, Presedintie, partide parlamentare) in asumarea unor politici publice restrictive care sa reduca riscurile induse de criza financiara si economica globala si care sa asigure in continuare Romaniei o crestere economica"