Decizia Standard & Poor’s, care a redus la sfarsitul lunii trecute ratingul Romaniei, este nejustificata in contextul in care alte state din regiune detin in continuare calificative din categoria investment grade desi anumiti indicatori macroeconomici reflecta o vulnerabilitate cel putin egala cu cea a tarii noastre, se arata intr-o analiza a BCR. Mai mult chiar, perceptia pietei cu privire la riscul de tara a Romaniei este destul de diferita de opinia agentiei de evaluare financiara.

In sprijinul acestor afirmatii, analistii BCR aduc drept argument nivelul datoriei publice a Romaniei in Produsul Intern Brut (PIB), care este in prezent mai scazut decat cel al altor state europene, iar 2008 ar putea consemna chiar un nivel mai redus decat cel din 2007.

"Ponderea deficitului de cont curent in PIB se afla intr-un proces de corectie graduala, ajustarea in sens descendent din acest an putand fi in jur de 0,5 puncte procentuale fata de 2007. Acoperirea prin investitii straine directe in primele 8 luni ale anului a fost de 65%, considerabil peste valoarea consemnata in perioada corespunzatoare din 2007 de 41%, ceea ce este de natura sa diminueze vulnerabilitatea externa a Romaniei", se arata in analiza economistilor institutiei bancare.

Totodata, datoria externa a Romaniei, fara creditele de la compania mama, a fost de 38,7% din PIB in 2007 in contextul in care anumite state din regiune, cu un rating mai bun decat cel al Romaniei, au consemnat niveluri de peste 100% din PIB.

Nivelul foarte inalt al rezervelor minime obligatorii, respectiv 40% pentru pasivele in valuta si 18% pentru cele in lei, constituie un mijloc de protectie impotriva unei eventuale crize de lichiditati, sunt de parere analistii BCR. In plus, banca centrala a dovedit prin masurile pe care le-a luat ca are instrumente adecvate contextului actual si menite sa asigure echilibrul macroeconomic.

Piata titlurilor de stat nu poate crea presiuni semnificative asupra leului

Un alt argument adus impotriva deciziei Standard & Poor’s este faptul ca depozitele nerezidentilor pe termen scurt sunt acoperite intr-o proportie de peste 390% de rezervele valutare, ce se situau la nivelul de 27,3 miliarde euro in luna octombrie. De asemenea, piata redusa a titlurilor de stat din Romania nu este in masura sa creeze presiuni semnificative asupra leului in cazul unei strategii de vanzare agresiva din partea nerezidentilor, mai ales in conditiile in care circa 75% din tranzactiile cu titluri de stat din primele opt luni din 2008 au fost efectuate de rezidenti.

Analistii BCR sustin ca "atat intermedierea financiara cat si gradul de deschidere al economiei romanesti sunt considerabil mai reduse decat in alte tari emergente iar aceasta implica o anumita inertie atat in momentele de accelerare a cresterii economice prin sustinerea oferita de sectorul bancar dar si in momentele de incetinire, ceea ce ar putea limita impactul crizei financiare internationale asupra Romaniei".

Cu toate acestea se pare ca Romania nu a raspuns intr-o maniera convingatoare criticilor repetate ale agentiilor de rating cu privire la orientarea politicilor fiscale si salariale iar acest aspect trebuie serios analizat in elaborarea bugetelor multianuale.

In urma acestei decizii a agentiei de rating, anumite entitati internationale ar putea fi obligate sa nu mai investeasca in titluri care nu fac parte din categoria investment grade ca urmare a unor reglementari interne specifice, impactul asupra Romanei fiind negativ in acest caz.

Luni, agentia de evaluare financiara Fitch a coborat ratingurile Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la "BBB" la "BB+", si pentru credite pe termen lung in lei, de la "BBB+" la "BBB-". Decizia Fitch reflecta temerile agentiei privind calculul politicilor macroeconomice locale si capacitatea statului de a evita o criza financiara si economica severa.